Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 26.01.2014.
14:20 >> 14:28h
Srna A

Izbrisano 50.000 Srba u Hrvatskoj

MUP Hrvatske je od 1991. do kraja 2013. godine na nezakonit način iz evidencije prebivališta izbrisao više od 50.000 Srba, kaže predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta. Iz ovog razloga, Koalicija zahteva da Vlada Hrvatske omogući svim izbrisanim Srbima da ponovo prijave prebivalište i izvade hrvatske lične karte o trošku te države.

Koalicija izbeglica zahteva da Vlada Hrvatske omogući svim izbrisanim Srbima da ponovo prijave prebivalište i izvade hrvatske lične karte o trošku te države
 

Koalicija najavljuje da će pismo sa ovim zahtevom uputiti hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, šefu diplomatije Vesni Pusić i ministru policije Hrvatske Ranku Ostojiću.

- Važno je istaći da hrvatski zakon o prebivalištu omogućava svakom hrvatskom državljaninu pravo na dva prebivališta i dve lične karte, navodi Linta. On podseća da, prema novom Zakonu o prebivalištu koji je stupio na snagu 29. decembra 2012. godine, hrvatska policija nema pravo da briše građane iz evidencije prebivališta do isteka roka za prijavu privremenog odlaska izvan Hrvatske ili rok za odjavu, koji je produžen do 29. decembra 2014. godine.

U saopštenju se osuđuje nezakonito postupanje policijskih uprava u Hrvatskoj koji su u prethodnih godinu dana izbrisali deo prognanih Srba iz evidencije prebivališta bez njihova znanja.

Linta napominje da su hrvatski službenici u policijskim upravama i konzulatima u Beogradu i Subotici izvršili pritisak na prognane Srbe iz Hrvatske da sami odjave prebivalište ili su čak hrvatski službenici samovoljno poništavali hrvatske lične karte u prisustvu prognanih Srba.

U saopštenju se podseća da su službenici u policijskim upravama u Hrvatskoj, suprotno i starom zakonu o prebivalištu, iz evidencije prebivališta od 1991. do kraja 2012. godine nezakonito brisali Srbe, bez njihova znanja ili su išli u srpska sela i vršili pritisak na Srbe da se sami odjave ili će biti kažnjeni.

U tom periodu, kako se navodi, iz evidencije prebivališta nisu brisani doseljeni Hrvati iz BiH, koji ne žive na prijavljenim adresama.

- Važno je istaći da po starom zakonu o prebivalištu, koji je usvojen juna 1991. godine i bio na snazi do kraja 2012. godine, MUP Hrvatske nije mogao odjaviti lica iz evidencije prebivališta bez njihovog ličnog zahteva, dodao je Linta, koji podseća da su to više puta javno izjavili i aktuelni hrvatski ministri policije Ranko Ostojić i državne uprave Arsen Bauk.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.01.2014. 14:38
budimo iskreni i recite u kojoj drzavi je moguce imati prijavljeno prebivaliste na dva mesta istovremeno jer je to nemoguce? Ovim zakonom ne oduzima se drzavljanstvo vec se samo uskladjuje zakon o prebivalistu sa zakonom EU. Isto tako ovaj zakon se odnosi i na hrvate koji zive u BiH (ili u nekoj drugoj drzavi) a imaju prijavljeno prebivaliste i u Hrvatskoj... Zasto mi srbi uvek mislimo da je apsolutno sve nekakva zavjera uperena direktno protiv nas?
Nedelja 26.01.2014. 14:33
A ko da od strane Srbije i politicara zahteva od hrvata,pa mi nemamo predsednika.Nikolic je gori od Tadica,njega izbeglice neinteresuju vec samo da putuje covek i uziva.Vucic i Dacic,dva foteljasa i komplexa koji narod lazu i nadam se da ce na ovim izborima da budu kaznjeni.Njih takodje neinteresuju srbi izbeglice i njihova prava.
Nedelja 26.01.2014. 14:38
хрватски примитивизам поново на делу.Питам се шта ли ће хрвати урадити када побију и протерају и последњег Србина из своје лијепе неоендехазије? Једино што неће знати како да се реше масовних српских гробница на којима им почива неоендехазија, али ко зна не треба потцењивати те болесне мозгове, наћи ће они решење и за српске гробове и масовне гробнице!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online