Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.04.2010.
12:23
Tanjug A

BiH tužena i veoma dužna

Bosna i Hercegovina moraće da izdvoji višemilionski iznos ukoliko bude izgubila velike parnične predmete koje su proteklih godina pokrenuti protiv nje i njenih institucija, piše današnji "Dnevni avaz".

Među slučajvima koji bi poreske obveznike BiH mogli debelo da koštaju su i postupci za koje su odgovorni i međunarodni faktori, navodi list.

BiH i njene institucije samo u prošloj godini, prema navodima ovog sarajevskog lista, tužene su čak 435 puta, dok se, s druge strane, država u ulozi tužioca pojavljuje u samo 38 predmeta.

Izveštaj Pravobranilaštva BiH za prošlu godinu pokazuje da se u 163 slučaja od BiH traže naknade štete, a posebno se skreće pažnja na predmete čija vrednost iznosi više od milion ili nekoliko stotina hiljada maraka.


Tako bi u samo sedam velikih slučajeva BiH po tužbama morala da isplati više od četiri miliona Konvertibilnih maraka.


Jedna od njih je i tužba porodice Jeremije Starovlaha zbog slučaja kada su pripadnici NATO snaga 2004. godine, upotrebom eksploziva, razvalili vrata parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve na Palama, kada su teško ranjeni Starovlah i njegov sin Aleksandar.Visina odštete koju od države ova porodica traži je čak 1,6 miliona KM.


Zoran i Mirjam Kupreškić, kojima je suđeno u Hagu za ratne zločine, tužili su Ministarstvo pravde BiH i traže da im država plati nešto više od miliona KM. Oni tvrde da su nezakonito pritvoreni. Presuda u ovom slučaju još nije doneta, a tužioci su predložili vansudsku nagodbu.


Zbog neosnovanog višemesečnog boravka u pritvoru, zamenik direktora Interpola u BiH Asim Fazlić, koji je presudom Suda BiH oslobođen od svih optužbi tadašnjeg državnog tužioca Džona Meknera (John McNair), od BiH je zatražio naknadu materijalne i nematerijalne štete u nešto većem iznosu od 132 hiljade KM.


Prvostepenom presudom dosuđeno mu je tek 35 hiljada KM,d ok je pravobranilaštvo BiH uložilo žalbu na presudu i postupak je u toku.

I bivši član u Predsedništvu BiH Mirko Šarović od države, čijim predsedništvom je nekada predsedavao, zatražio je odštetu od 480 hiljada KM. U ovom predmetu još nije donesena presuda, a Šarovićev advokat zatražio je vansudsko poravnanje.


Šarović je jedan od desetorice iz RS kojima su, zbog sumnje da štite Radovana Karadžića, pre nekoliko godina blokirani bankovni računi i zabranjena putovanja u SAD i Evropsku uniju.


On je bio uhapšen u novembru 2005. godine, ali je na Sudu BiH oslobođen optužbi za organizovani kriminal.


Šarović je zbog odgovornosti u poznatoj aferi "Orao" za ilegalne isporuke oružja Iraku podneo ostavku na funkciju člana Predsedništva, da bi ga posle toga sa svih funkcija smenio visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.


Od 543 predmeta rešena u prošloj godini, čija je ukupna vrednost bila 28,8 miliona maraka, BiH je izgubila 34, pa je zbog toga državni budžet olakšan za 1,5 miliona KM.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online