Ponedeljak 05.04.2010.
12:23
Tanjug

BiH tužena i veoma dužna

Među slučajvima koji bi poreske obveznike BiH mogli debelo da koštaju su i postupci za koje su odgovorni i međunarodni faktori, navodi list.

BiH i njene institucije samo u prošloj godini, prema navodima ovog sarajevskog lista, tužene su čak 435 puta, dok se, s druge strane, država u ulozi tužioca pojavljuje u samo 38 predmeta.

Izveštaj Pravobranilaštva BiH za prošlu godinu pokazuje da se u 163 slučaja od BiH traže naknade štete, a posebno se skreće pažnja na predmete čija vrednost iznosi više od milion ili nekoliko stotina hiljada maraka.


Tako bi u samo sedam velikih slučajeva BiH po tužbama morala da isplati više od četiri miliona Konvertibilnih maraka.


Jedna od njih je i tužba porodice Jeremije Starovlaha zbog slučaja kada su pripadnici NATO snaga 2004. godine, upotrebom eksploziva, razvalili vrata parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve na Palama, kada su teško ranjeni Starovlah i njegov sin Aleksandar.Visina odštete koju od države ova porodica traži je čak 1,6 miliona KM.


Zoran i Mirjam Kupreškić, kojima je suđeno u Hagu za ratne zločine, tužili su Ministarstvo pravde BiH i traže da im država plati nešto više od miliona KM. Oni tvrde da su nezakonito pritvoreni. Presuda u ovom slučaju još nije doneta, a tužioci su predložili vansudsku nagodbu.


Zbog neosnovanog višemesečnog boravka u pritvoru, zamenik direktora Interpola u BiH Asim Fazlić, koji je presudom Suda BiH oslobođen od svih optužbi tadašnjeg državnog tužioca Džona Meknera (John McNair), od BiH je zatražio naknadu materijalne i nematerijalne štete u nešto većem iznosu od 132 hiljade KM.


Prvostepenom presudom dosuđeno mu je tek 35 hiljada KM,d ok je pravobranilaštvo BiH uložilo žalbu na presudu i postupak je u toku.

I bivši član u Predsedništvu BiH Mirko Šarović od države, čijim predsedništvom je nekada predsedavao, zatražio je odštetu od 480 hiljada KM. U ovom predmetu još nije donesena presuda, a Šarovićev advokat zatražio je vansudsko poravnanje.


Šarović je jedan od desetorice iz RS kojima su, zbog sumnje da štite Radovana Karadžića, pre nekoliko godina blokirani bankovni računi i zabranjena putovanja u SAD i Evropsku uniju.


On je bio uhapšen u novembru 2005. godine, ali je na Sudu BiH oslobođen optužbi za organizovani kriminal.


Šarović je zbog odgovornosti u poznatoj aferi "Orao" za ilegalne isporuke oružja Iraku podneo ostavku na funkciju člana Predsedništva, da bi ga posle toga sa svih funkcija smenio visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.


Od 543 predmeta rešena u prošloj godini, čija je ukupna vrednost bila 28,8 miliona maraka, BiH je izgubila 34, pa je zbog toga državni budžet olakšan za 1,5 miliona KM.

2024 © - Vesti online