Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.04.2010.
08:34 >> 12:24h
Tanjug A

Ako Kapetan Dragan dođe u Srbiju Hrvatska ga gubi

Ukoliko se Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, posle nedelju dana u bekstvu, nađe u Srbiji, Hrvatska bi mogla da izgubi šansu da mu sudi, a hrvatske vlasti planiraju da, ukoliko do toga dođe, ovaj slučaj predaju srpskom pravosuđu, piše australijski list "Ejdž".

Kapetan Dragan

List navodi da Vasiljković nije viđen od prošlog ponedeljka, podsećajući da je je Viši australijski sud prošlog utorka odobrio njegovo izručenje Hrvatskoj zbog sumnji da je počinio ratne zločine u toj zemlji početkom 1990-ih godina.

"Ejdž" navodi i da je zamenik hrvatskog generalnog tužioca Dragan Novosel u emisiji "Otvoreno" na hrvatskoj državnoj televiziji HRT izjavio da Hrvatska neće imati izbora i da će, ukoliko Vasiljković pobegne u Srbiju, morati da toj zemlji preda slučaj, jer Srbija ne izručuje svoje državljane Hrvatskoj.

Kapetan odjedrio

 

Australijski mediji navode da su kod bezbednosnih snaga sve prisutnija strahovanja da je Kapetan Dragan napustio Australiju pomoću pozajmljenog ili falsifikovanog pasoša kako bi izbegao izručenje u Hrvatsku.

Australijska policija priznaje da će biti teško pronaći Vasiljkovića jer ima mnogo pristalica u lokalnoj srpskoj zajednici. Policija proverava i sve brodove na istočnoj obali gde je Vasiljković živio. Pošto je bio iskusan jedriličar, vlasti strahuju da je možda "odjedrio iz Australije."

Istovremeno, australijski dnevnik "Ostrelijen" ističe da australijska policija nije preduzela nikakvu istragu o ratnim zločinima koje je, kako se tvrdi, počinio Vasiljković, ocenjujući da potraga za njim otkriva neuspeh australijskog pravosuđa da izađe na kraj sa osobama osumnjičenim za ratne zločine.

List naglašava da se služba za praćenje slučajeva ratnih zločina pri imigracionom odeljenju u Kanberi sada oslanja na svega pet stalno zaposlenih, što je više nego upola manje od broja službenika koje je imala prošle godine.

Australijski mediji su nedavno pisali da bi Vasiljković mogao izbeći ruku pravde ako pronađe način da se vrati u rodnu Srbiju jer srpski zakon sprečava njegovo izručenje.

Kapetan Dragan se tereti da je kao zapovednik u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno kao zapovednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica "Alfa“, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online