Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 28.07.2014.
01:31
Beta A

Porfirije: U Zagreb sam došao sa porukom pomirenja

Novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u svom prvom intervjuu srpskoj javnosti kazao je da je u Zagreb došao otvorenog srca sa porukom pomirenja.

Da prihvatimo jedni druge: Mitropolit Porfirije
 

U emisiji "Sedmica" Radio Beograda rekao je da će pokusati da srpskoj zajednici u Hrvatskoj prenese neku vrstu elementarnog osećanja dostojanstva i da pokuša da pomogne da se oslobode straha, koji evidentno postoji, da budu ono što jesu.

On je rekao da će biti mitropolit na teritoriji dve države, Hrvatskoj i Sloveniji, i da mnogi na tim prostorima takođe nose u sebi bol iz ratova 90-tih godina 20. veka jer su izgubili braću, sestre, roditelje i naveo da neko ko je opterećen takvim bolom često nije u stanju da ga nadiđe i da vidi zaista u svakom čoveku ljudsko biće koje je dostojno ljubavi.

"Hoću da pokušam da posvedočim da je moguće da kroz preobražaj, kroz pokajanje, kroz praštanje, kroz sagledavanje lica božjeg i njegovog prisustva među nama da se iscele bolovi i da zaista prihvatimo jedni druge kao ljude i da pokušamo bez obzira na prethodne promašaje u kojima smo svi gubitnici da zidamo svoju sadašnjost tako da stičemo mir u sebi", rekao je Porfirije.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski je kazao da je ćirilica deo identiteta srpskog naroda i srpske kulture i da je svaki pokušaj da se ona eliminiše kršenje zakona.

Pročitajte još:

* Porfirije mudro zborio u Zagrebu

* Bolje sused blizu, nego brat daleko

* Porfirije predavao o lečenju od droge

"Ukoliko je zasta ćirilica, a jeste, u skladu ne samo sa evropskim standardima i zakonima nego i sa hrvatskim zakonima onda je svaki pokušaj da se ona elimiše pre svega kršenje zakona a samim tim jeste i tendencija da se eliminše srpsko postojanje na hrvatskom prostoru", kazao je mitropolit Porfirije.

On je rekao da razume 65 odsto iz korpusa hrvatskog naroda koji su protiv ćirilice jer se ni do danas ne zna gde su i šta se desilo sa više od 1.000 ljudi u Vukovaru tokom nesrećnih zbivanja 90-tih godina i da su možda mnogi od onih koji su sada protiv ćirilice izgubili nekog svog bližnjeg.

"Postoji strah. Moramo učiniti da, ma koliko to bilo teško, svakom obezbedimo pravo na njegovo postojanje sa svim onim što on jeste. Iako je takva sitaucija u Vukovaru, čini mi se da ogromna većina u Hrvatskoj hoće da zaštiti pravo srpskog naroda na ćirilicu", kazao je mitropolit.

On je naveo da se broj pravoslavnih u Hrvatskoj od 90-ih godina 20. veka smanjuje, ali da nasilnog prelaska u rimokataločku veru nije bilo.

"Moj zadatak kao i zadatak crkve je da ukoliko vidimo da postoji tendenciozno i nasilno eventualno prelaženje iz jedne u drugu veru da ne samo reagujemo nego i da upotrebimo sva raspoloživa sredstava da se to spreči ali ja do sada nisam uspeo da čujem tako nešto", rekao je mitropolit Porfirije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.07.2014. 09:18
SPC moramo hitno pročistiti. Svi oni koji misle da menjaju SPC treba da odu tamo gde osećaju da pripadaju neka ostanu samo oni čisti u duši i pravoslavnoj vjeri.
Ponedeljak 28.07.2014. 06:57
Mnogo posla čeka ovog mitropolita ne samo u Hrvatskoj nego i u Sloveniji.U Ljubljani već postoji "vladika Peran" kojeg i pored brojnih pronevjera i lopovluka štiti crkveni lobi iz Beograda ali ne i slovenačka država koji je sferu svog djelovanja sa svojom logistikom prebacio u Belu Krajinu i tamošnje Srbe,pa Maribor i Celje,Novo Mesto i pop Goran koji prikazuje rashode veće od prihoda i vozi tri automobila,pa pop Tomo koji je apsolutni vladar Kopra.Dragi mitropolite,biti će ovo veliko iskušenje.
Ponedeljak 28.07.2014. 14:48
"ali da nasilnog prelaska u rimokataločku veru nije bilo."...sramna izjava ali svako je kovac svoje sudbine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online