Ponedeljak 28.07.2014.
01:31
Beta

Porfirije: U Zagreb sam došao sa porukom pomirenja

Da prihvatimo jedni druge: Mitropolit Porfirije
 

U emisiji "Sedmica" Radio Beograda rekao je da će pokusati da srpskoj zajednici u Hrvatskoj prenese neku vrstu elementarnog osećanja dostojanstva i da pokuša da pomogne da se oslobode straha, koji evidentno postoji, da budu ono što jesu.

On je rekao da će biti mitropolit na teritoriji dve države, Hrvatskoj i Sloveniji, i da mnogi na tim prostorima takođe nose u sebi bol iz ratova 90-tih godina 20. veka jer su izgubili braću, sestre, roditelje i naveo da neko ko je opterećen takvim bolom često nije u stanju da ga nadiđe i da vidi zaista u svakom čoveku ljudsko biće koje je dostojno ljubavi.

"Hoću da pokušam da posvedočim da je moguće da kroz preobražaj, kroz pokajanje, kroz praštanje, kroz sagledavanje lica božjeg i njegovog prisustva među nama da se iscele bolovi i da zaista prihvatimo jedni druge kao ljude i da pokušamo bez obzira na prethodne promašaje u kojima smo svi gubitnici da zidamo svoju sadašnjost tako da stičemo mir u sebi", rekao je Porfirije.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski je kazao da je ćirilica deo identiteta srpskog naroda i srpske kulture i da je svaki pokušaj da se ona eliminiše kršenje zakona.

Pročitajte još:

* Porfirije mudro zborio u Zagrebu

* Bolje sused blizu, nego brat daleko

* Porfirije predavao o lečenju od droge

"Ukoliko je zasta ćirilica, a jeste, u skladu ne samo sa evropskim standardima i zakonima nego i sa hrvatskim zakonima onda je svaki pokušaj da se ona elimiše pre svega kršenje zakona a samim tim jeste i tendencija da se eliminše srpsko postojanje na hrvatskom prostoru", kazao je mitropolit Porfirije.

On je rekao da razume 65 odsto iz korpusa hrvatskog naroda koji su protiv ćirilice jer se ni do danas ne zna gde su i šta se desilo sa više od 1.000 ljudi u Vukovaru tokom nesrećnih zbivanja 90-tih godina i da su možda mnogi od onih koji su sada protiv ćirilice izgubili nekog svog bližnjeg.

"Postoji strah. Moramo učiniti da, ma koliko to bilo teško, svakom obezbedimo pravo na njegovo postojanje sa svim onim što on jeste. Iako je takva sitaucija u Vukovaru, čini mi se da ogromna većina u Hrvatskoj hoće da zaštiti pravo srpskog naroda na ćirilicu", kazao je mitropolit.

On je naveo da se broj pravoslavnih u Hrvatskoj od 90-ih godina 20. veka smanjuje, ali da nasilnog prelaska u rimokataločku veru nije bilo.

"Moj zadatak kao i zadatak crkve je da ukoliko vidimo da postoji tendenciozno i nasilno eventualno prelaženje iz jedne u drugu veru da ne samo reagujemo nego i da upotrebimo sva raspoloživa sredstava da se to spreči ali ja do sada nisam uspeo da čujem tako nešto", rekao je mitropolit Porfirije.

2024 © - Vesti online