Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 10.07.2014.
05:14
J. L. Petković - Vesti A

Albanska parada radikalnog islama

Ne mogu da se otmem utisku da Albanci i dalje misle kako mogu nekažnjeno da ubijaju. Kako inače objasniti da hladnokrvno oduzmu mlade nevine živote i da za to ne odgovaraju. Možda je pravo pitanje šta treba da urade da bi odgovarali. Meni ovo ne liči na borbu za nezavisno pravosuđe ili za zaštitu prava Albanaca, nego na borbu da se i dalje pod međunarodnim pokroviteljstvom koristi dozvola za ubijanje. Ovo za "Vesti" kaže Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji.

Albanci misle da nekažnjeno mogu da ubijaju: Ivan Stoilković
 

Kakva je trenutno politička situacija u Makedoniji?
- Stabilna. Nedavno je formirana nova vlada koju čine Koalicija VMRO DPMNE (čiji smo deo i mi Srbi, kao i pripadnici turske i romske manjine) i Demokratska unija Albanaca. Vlada uživa pun međunarodni legitimitet i podršku između ostalog i zbog činjenice da pri njenom formiranju nije bilo nikakvih kaprica s albanske strane.
 

Zajednička sudbina

Kakav je odnos srpske i albanske zajednice u Makedoniji?
- Imali smo vrlo neprijatnu situaciju kada je napadnut spomenik Cara Dušana u Skoplju. Makedonska policija je reagovala pravovremeno, tako da su pričinjena samo neznatna oštećena postamenta, a krst i žezlo Cara Dušana su odnešeni. Međutim, treba uvek imati u vidu da sve što se u budućnosti bude dešavalo Makedoncima na ovim prostorima dešavaće se i nama, svako eventualno stradanje nam je zajedničko.

A protesti Albanaca?
- U proteklih nekoliko dana imali smo proteste građana albanske nacionalnosti nezadovoljnih presudom šestorici njihovih sunarodnika osuđenih na doživotne kazne zatvora zbog ubistva petoro nedužnih Makedonaca na Veliki Petak uoči Uskrsa 2012. godine. Iako najavljen kao miran građanski protest protiv odluke Apelacionog suda, ovaj skup se pretvorio u nasilnu paradu radikalnog islama sa džihadskim i ekstremističkim motivima što nema nikakve veze sa odbranom navodno ugroženih prava, kao ni frenetično klicanje tzv. velikoj Albaniji, UČK.


Da li protesti mogu da prerastu u građanske nemire?
- Ohrabruje činjenica da "demonstranti" nemaju podršku albanskih političkih subjekata, barem ne otvorenu, niti Islamske verske zajednice, koja se, istini za volju, još nije javno ogradila, kao ni međunarodnog faktora. Osim toga, Albanci koji su zaista izašli na miran građanski protest protiv pomenute odluke Apelacionog suda shvatili su da su zloupotrebljeni i više ne žele da izlaze na ulicu. Poznato je da se zvanična politika Albanaca u regionu protivi radikalnom islamu i da je za NATO, tako da smatram da je ovaj "izlet" završen.


Da li je Vlada Makedonije u stanju da izađe na kraj sa ovim problemom?
- Vlada Makedonije je ovom prilikom pokazala odlučnost i visoku spremnost da brani građane i institucije od radikalnog nasilja. Ukoliko je u pitanju infiltracija radikalnog islama među albanskim življem u Makedoniji, to nije samo problem ove države već globalni na koji moraju da reaguju svetske sile.  Zato je neophodno da u ovoj situaciji svi, prevashodno susedne države, pruže svaku pomoć makedonskoj vladi koja postupa vrlo oprezno i sa najvećom budnošću prati situaciju u državi.
 

Pod zaštitom moćnika

Povremeno se govori o secesiji Makedonije, koliko je to realan scenario?
- Postoje razni scenariji. Vreme će pokazati koliko je međunarodna zajednica iskrena prema Makedoniji, budući da je očigledno da Albanci otimaju teritorije balkanskim državama uz aktivnu asistenciju i pod patronatom zna se koga. Jedno je sigurno, privilegije i prava koja uživaju u Makedoniji, Albanci ne uživaju nigde na svetu.

 

Pohvale policiji

Policija je profesionalno odradila svoj posao. Nije došlo do eskalacije sukoba, bez obzira na uporna nastojanja "demonstranata" da "protest" prošire na sve gradove u Makedoniji gde žive Albanci i da ga vremenski rasporede na duži period.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.07.2014. 05:47
Međutim, treba uvek imati u vidu da sve što se u budućnosti bude dešavalo Makedoncima na ovim prostorima dešavaće se i nama, svako eventualno stradanje nam je zajedničko.................Veoma Bitno da svi znaju.............SRBI UJEDINITE SE GDJE GOD BILI U ODBRANI SVOJOJ I DRZAVI SRBIJI.............KOJA GRADI KROV ZA SVE SRBE BILO OKLE BILI...............+ JEDNA SRBIJA ZA SVE SRBE +
Četvrtak 10.07.2014. 10:56
Od Kavkazoida, čitav svijet je ugrožen, a ne samo Balkan. Kao "narod", sumnjivog ne/ljudskog porijekla, oni eksperimentalni kriminalni miks nastao iz epruvete. Zato su najuspješniji ekperiment na planeti. Kakav je to narod koji nema ni jednog umjetnika, ni jednog naučnika, nikog da se s njim može podičiti. To je takođe dokaz epruvete, kao i to da su nepotreban narod, najmlađi narod u Evropi, narod koji je svima svojim ponašanjem smetao od Dagestana do Sirije, Crvenog mora, Sicilije i danas Balkana. Albanac = lutalica, tragičar i nesrećnik koji tragediju sije gdje god da dođe. Zato je i ćiškan vječito. I opet će prije jubileja 2045. godine.
Četvrtak 10.07.2014. 11:03
Formirana nova vlada u Makedoniji ! VMRO, Albanci, Srbi, Turci i Cigani. Jako perspektivno i jaka drzava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online