Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 05.07.2014.
12:07 >> 13:45h
Srna A

NATO i EU pozvali na smirivanje strasti u Skoplju

EU, SAD, OEBS i NATO pozvali su građane Makedonije da se uzdrže od nasilja, nakon protesta Albanaca u Skoplju.

Međunarodna zajednica poziva građane makedonije na smirivanje nasilja
 



Tokom protesta, koji su prerasli u nerede, policija je upotrebila suzavac i vodene topove.

Iz makedonskog MUP-a saopšteno je da je dvadesetak policajaca i demonstranata povređeno u Skoplju u jučerašnjim protestima Albanaca nezadovoljnih presudom šestorici njihovih sunarodnika, koji su osuđeni na doživotni zatvor zbog ubistva petorice mladih Makedonaca uoči Vaskrsa 2012. godine u Smiljkovcu.

VIDEO: Albanci divljali u Skoplju

U zajedničkom saopštenju delegacije EU, Ambasade SAD u Skoplju i misija OEBS i NATO u Makedoniji apeluje se na građane i državno rukovodstvo da se ujedine i u duhu konstruktivnog dijaloga pozabave problemima koji negativno utiču na međusobno razumevanje i međuetničke odnose u Makedoniji.

Albanci najavljuju nove proteste

Grupa Albanaca najavila je putem socijalnih mreža nove "krvavije" proteste u Skoplju za danas, uprkos apelu predstavnika međunarodne zajednice na smirivanje situacije i dijalog, poslije nereda u kojima je povrijeđeno dvadesetak policajaca i demonstranata, prenose makedonski mediji.

"Svi građani imaju pravo na proteste i izražavanje svog mišljenja na miran način, ali nemaju pravo da čine destruktivna, nasilna dela", upozorava se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da svaki međuetnički incident ili pokušaj podsticanja netolerancije daje priliku za politizovanje ili iskorišćavanje situacije u političke svrhe, ali i pruža šansu za otvaranje dijaloga i ojačavanje odnosa između različitih etničkih zajednica.

"To je prilika za političke lidere da se zauzmu za uspostavljanje integrisane države koja poštuje različitost", dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Subota 05.07.2014. 12:18
Ко је изазвао проблеме у Скопљу ??? Револуцију су изазвали САД , НАТО и ЕУ .Зашто су изазвали револуцију.Желе да Македонија нестане јер је Народ православан .
Subota 05.07.2014. 12:19
E zakucale su crne azijosk-kavkazijiske horde na vrata............STA CE TE SADA..........ZASTO PRIZNASTE KADA DOBRO ZNASTE DA JE ARBANAS CRV KOJI ZIVI U PRLJAVTSTINI..........E makedonci veliku gresku napraviste..........Sada spasavajte sta mozete!!!!!!!!! Samo za sve SRBE KOJI ZIVE U MAKEDONIJI NAORUZAJTE SE I KAKAJTE TE CRNE GOLUBOVE...........I VI CETE ISTO KO I MI JOS MALO SA SRECOM BITI U RUSSKOM CARSTVU............AL DO TADA MORAMO SMANJIT BROJ OVIH STETOCINA........RATATATATATATA-BOOOMBOOOOM.....NEMA VISE ARBANASA+
Subota 05.07.2014. 12:28
Interesantno, Kad kavkazoidi pale i ruse onda zapad poziva drzavne oragane i "gradjane", bez direktnog prozivanja siptarske strane na "smirivanje situacije", kao nemoj da ih bijete, deca se malo zaigrala. Koje licemerje i enormna kolicina bljutavosti caruje na zapadu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online