Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 01.07.2014.
18:19
Beta A

Šta Josipović kaže za odnose Srbije i Hrvatske?

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da u odnosima sa Srbijom trenutno postoji "tehnički vakuum", ali je izrazio nadu da će s novom vladom u Beogradu konačno početi da se rešavaju preostala otvorena pitanja.

Sa Srbijom trenutno imao tehnički vakuum: Ivo Josipović, predsednik Hrvatske
 

"Sa Srbijom trenutno imamo jedan, rekao bih, tehnički vakuum, niz bilateralnih komisija koje se bave najvažnijim i najosetljivijim temama - od nestalih do graničnih problema, ne sastaju se uopšte, ili makar ne dinamikom koja bi bila zadovoljavajuća", rekao je Josipović u razgovoru za agenciju Hina povodom prve godine članstva u Evropskoj uniji.

On je ukazao da je za rešavanje najtežih pitanja potrebna hrabrost i sposobnost za pronalaženje kompromisnih rešenja koja štite interese zemlje. Josipović je istakao da su Srbija i Hrvatska uspele da nađu dovoljno snage i razuma da bilateralne odnose konačno postave u jedan racionalni kontekst.

"Ne mislim da o teškim stvarima treba ćutati i mislim da je istina bitna. Ali razgovor o teškim stvarima ne sme da bude prepreka za dijalog o razvoju odnosa, zajedničkim interesima, pa i nekom ljudskom prostoru koji uvek postoji u odnosu sa susedima", dodao je Josipović.

Hrvatska je ulaskom u Evropsku uniju, istakao je predsednik, napravila istorijski iskorak i u "mogućnostima da pomogne da se ovaj deo Evrope jednom zauvek stabilizuje". On je ocenio da je pitanje BiH najkompleksnije evropsko pitanje i da i EU i BiH moraju razmisliti kako dalje.

Premijer Zoran Milanović izjavio je da Hrvatska kontinuirano radi na rešavanju preostalih otvorenih pitanja sa Srbijom, ali da je okrenuta i razvoju i jačanju svih oblika saradnje.

"Napredak Srbije prema EU zavisi od njene vlasti i građana, mi joj nećemo biti smetnja na putu, ali ćemo tražiti da ispuni uslove koje smo morali ispuniti i mi", istakao je Milanović u razgovoru za Hinu povodom godišnjice članstva zemlje u Uniji.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.07.2014. 23:40
ahaa nasi odnosi, pa moze samo da vas jos jednom naguzimo
Sreda 02.07.2014. 12:53
Narode ujedinite se i spasite ono sto se jos spasit moze. Manimo se prljave i zarazene politike koja nas vodi u propast.Ruka ruku pere, zaednica gradi.Ne cini drugom sto ne zelis sebi. Ako nisi prijatelj ne mozes ga ni imat.Ispeci pa reci, promisli pa kazi. poslovice su istinite. po mome misljenju smatram Josipovica kao primernog covjeka.
Sreda 02.07.2014. 12:27
Hvala srbokatolicima za masovan povratak Srpstvu na ovom portalu. Svakodnevan. Krv nije voda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online