Utorak 01.07.2014.
18:19
Beta

Šta Josipović kaže za odnose Srbije i Hrvatske?

Sa Srbijom trenutno imao tehnički vakuum: Ivo Josipović, predsednik Hrvatske
 

"Sa Srbijom trenutno imamo jedan, rekao bih, tehnički vakuum, niz bilateralnih komisija koje se bave najvažnijim i najosetljivijim temama - od nestalih do graničnih problema, ne sastaju se uopšte, ili makar ne dinamikom koja bi bila zadovoljavajuća", rekao je Josipović u razgovoru za agenciju Hina povodom prve godine članstva u Evropskoj uniji.

On je ukazao da je za rešavanje najtežih pitanja potrebna hrabrost i sposobnost za pronalaženje kompromisnih rešenja koja štite interese zemlje. Josipović je istakao da su Srbija i Hrvatska uspele da nađu dovoljno snage i razuma da bilateralne odnose konačno postave u jedan racionalni kontekst.

"Ne mislim da o teškim stvarima treba ćutati i mislim da je istina bitna. Ali razgovor o teškim stvarima ne sme da bude prepreka za dijalog o razvoju odnosa, zajedničkim interesima, pa i nekom ljudskom prostoru koji uvek postoji u odnosu sa susedima", dodao je Josipović.

Hrvatska je ulaskom u Evropsku uniju, istakao je predsednik, napravila istorijski iskorak i u "mogućnostima da pomogne da se ovaj deo Evrope jednom zauvek stabilizuje". On je ocenio da je pitanje BiH najkompleksnije evropsko pitanje i da i EU i BiH moraju razmisliti kako dalje.

Premijer Zoran Milanović izjavio je da Hrvatska kontinuirano radi na rešavanju preostalih otvorenih pitanja sa Srbijom, ali da je okrenuta i razvoju i jačanju svih oblika saradnje.

"Napredak Srbije prema EU zavisi od njene vlasti i građana, mi joj nećemo biti smetnja na putu, ali ćemo tražiti da ispuni uslove koje smo morali ispuniti i mi", istakao je Milanović u razgovoru za Hinu povodom godišnjice članstva zemlje u Uniji.

2024 © - Vesti online