Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 01.07.2014.
13:56
Beta A

AFP: Hrvatska je loš đak EU

Hrvatska je pre godinu dana postala članica EU, ali njeni lideri nisu uspeli da iskoriste taj korak za oporavak ekonomije koja je već godinama u recesiji, i pokretanje ključnih ekonomskih reformi, ocenjuje danas agencija Frans pres.

Nije ispalo kako su se nadali: I Hrvati i EU nezadovoljni
 

Hrvatska čija se privrada velikim delom oslanja na turizam, u šestoj je godini recesije, navodi se u analizi AFP-a. Podseća se da je ta zemlja među evropskim privredama odmah iza Grčke po najvećem padu bruto domaćeg proizvoda od početka ekonomske krize 2009, i da je između 2009. i 2013. hrvatski BDP u proseku godišnje padao za 2,5 odsto.

Pored ekonomskih teškoća, i svađe unutar Socijaldemokratske partije (SDP) koja predvodi vladujuću koaliciju levog centra, u velikoj meri su doprinele gorčini s kojom 28. članica dočekuje prvu godišnjicu članstva, kao jedan od lošijih đaka.

EU je već u januaru protiv Hrvatske pokrenula postupak zbog prekomernog deficita i postavila joj cilj da budžetski deficit vrati ispod tri odsto do kraja 2016. godine.

Hrvatske vlasti su se nadale da će članstvo u EU biti dovoljno da se privuku strane investicije i podstakne privreda, ali teren nije bio dobro pripremljen, piše AFP.

"Hrvatska mora veoma naporno da radi kako bi poboljšala konkurentnost i poslovno okruženje ako želi da privuče strane investicije", rekao je za Frans pres Timoti Eš, analitičar za tržišta u razvoju u Standard banci.

Ekonomisti ukazuju na česte promene zakona kojim se uređuje poslovno okruženje, previsoke poreze, slabu zaštitu ulagača i rigidan zakon o radu u Hrvatskoj. Hrvatska je na listi Svetske banke po poslovnom okruženju, objavljenoj jesenas, pretposlednja od članica EU iza Grčke, podseća AFP. Neki analitičari smatraju da ulazak Hrvatske EU nije imao željeni efekat zbog povlačenja banaka usled ekonomske krize i navode da su u vreme proširenja na 10 članica 2004. godine prilike bile sasvim drugačije.

"Pre deset godina, strane banke su ulagale kapital u region. Sada se one povlače i motor rasta posustaje", rekao je Timoti Eš.

Pored ekonomskih problema, Hrvatsku je potresala i kriza unutar vladajuće SDP koja je rezultirala smenjivanjem, posle razmirica sa premijerom Zoranom Milanovićem, ministra finansija Slavka Linića koji je trebalo da ima ključnu ulogu u sprovođenju finansijskih i ekonomskih reformi.

"U ovim teškim vremenima, lideri se ne bave zemljom već svojim razmiricama, što dodatno otežava krizu u Hrvatskoj", rekao je politički analitičar Berto Salaj.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.07.2014. 14:07
E sto me za njih zabole.... Drzavu koju treba ugasiti....oznaciti sadistickom i nacistickom i drzati pod protektoratom. JEBO IH HITLER KOJEG SU CVECEM DOCEKIVALI.
Utorak 01.07.2014. 14:07
Djekna jos nije umrla..., a ka´ ce?, to ne znaamooo.
Utorak 01.07.2014. 15:15
Domaći kvislinški mediji objave da će ulaskom u EU stići investicije sa Zapada i da ćemo napokon početi da živimo. To je medijska patka i ništa drugo jer da hoćemo da izvozimo to možemo i sada jer nam niko ne brani. Možemo i da privčlačimo strane investicije i to nam niko ne brani. Ali pravi izlaz za Srbiju biće onog trenutka kada shvate onu staru srpsku izreku: "U se i u svoje kljuse". Naši mediji ne govore da će ulaskom u EU izgubiti milijardu eura od carina ali pričaju kako ćemo od EU dobiti 30 miliona eura nekakve pomoći i to džabane. Orkestrirana priča koja vodi Srbiju direktno u propast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online