Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.06.2014.
05:40
R. Tasić A

Žrtvama Jasenovca i vezirovoj majci

Stevan Gagić, sveštenik iz Kalifornije je ktitor, a zemljište za gradnju svetinje ustupio je domaćin Slobodan Rađen

Uz božji blagoslov: Sokolovići kod Rudog
 

U selu Sokolovićima kod Rudog juče su osveštani temelji hrama posvećenog velikomučenicima jasenovačkim koji se nalazi na mestu Crkvine gde je veliki vezir Otomanske imperije Mehmed-paša Sokolović, srpsko dete odvedeno u danku u krvi u Stambol, u 16. veku sagradio hram svojoj majci koja nije prešla na islam.
Ktitor ovog hrama je sveštenik Stevan Gagić iz Kalifornije, a zemljište za njegovu gradnju ustupio je domaćin Slobodan Rađen.


Jerej Vasilije Cvjetković je rekao da se gradnjom ove svetinje odužuje dug prema veri u Hrista majke velikog vezira Sokolovića koji je "zadivljen u njenu pravoslavnu dušu sazdao ništa drugo nego crkvu".

Sokolovićeve zidine

Predanje kaže da je majka Bajice Sokolovića, dok je bila trudna s njim, rekla svekru da je sanjala kako joj je iz stomaka iznikao bor .
- Ćuti, ženo, zar da ti rodiš svetu gospodara?! - prekorio je svekar.
Na planini Ravanci i danas postoje zidine pastirske kolibe u kojoj je rođen Bajica Sokolović. Narod ih naziva Sokolovićeve zidine.

On je naveo da je ovo mesto najpre osveštano suzama i molitvama majke Bajice Sokolovića koga su kao dete oteli iz njenog naručja i "odveli da postane janičar - bratoubica umesto pod starost majci uzdanica".


- Sokolović, koji nikad nije zaboravio ko je i odakle je, pomogao je i bratu Makariju da uspostavi ukinutu srpsku patrijaršiju - podsetio je Cvjetković.


Predsednik odbora za izgradnju Gojko Topalović je rekao da se ktitor odlučio da sam finansira izgradnju hrama u Sokolovićima kad je pročitao u novinama da je džamija, koju je Mehmed-paša sagradio u ovom selu svom ocu koji je otišao u Stambol i poturčio se, šest puta obnavljana, a crkva nikada do sada.


- Pozvao nas je, ponudio dobročinstvo i mi smo to oberučke prihvatili - rekao je Topalović.


Blizu Sokolovića, u selu Paštan Brdo, izgrađen je hram posvećen patrijarhu Makariju.


Mehmed-paša je naredio da se u Višegradu izgradi veliki most na 11 lukova od kamena, ćuprija na Drini, bio je ktitor i mosta na reci Žepi, kao i Vezirovog mosta u Podgorici.


Pored džamije i crkve, vezir Sokolović je u selu gde je rođen izgradio česmu od sedre od koje je građena ćuprija na Drini. Ta česma je i danas u funkciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online