Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.06.2014.
10:10
R. TASIĆ A

Voda briše poruke pećinskog čoveka

Jedan po mnogima od najstarijih pisanih spomenika kulture na teritoriji višegradske opštine Pisana stijena u selu Žlijebu ugrožena je vodom koja se za vreme velikih kiša u jesen i proleće pojavljuje na strmini i teče preko belih znakova.

Razgleda poruke: Radoje Tasić, dopisnik "Vesti"
 

Za Pisanu stijenu stručnjaci kažu da su to ostaci piktografskog, slikovnog pisma, poruka slikama i simbolima još praistorijskog čoveka.


Na okomitoj steni u Žlijebu tri-četiri metra od zemlje belom bojom ispisani su znakovi u obliku stilizovanih orlova, ukrštenih krugova i konjanika sa kopljima u rukama.


Ovaj svojevrsan spomenik kulture nije pod zaštitom države, niko od opštinskih niti republičkih, pa ni državnih institucija ne brine o njemu pa je posle ko zna koliko vekova izložen tihom propadanju.

Obišao stenu: Mehmed Softić

Legenda

Do sela Žlijeb, koje je poznato i po legendi da su se u njemu pravili žlebovi na drvenim cevima za mlekovod kojim je sa Dikave teklo mleko u srednjovekovni Hrtar grad na obalama Drine, stiže se džombavim seoskim putem.
Prilaz steni je zarastao u šikaru a natpis nije vidljiv sa puta Žlijeb - Odžak.

Dragoljub Spasojević iz sela Stolac ispričao je zanimljivu legendu koja o Pisanoj stijeni stotinama godina kruži narodom.


- U steni ispod sadašnjeg pisma izvirao je veliki i bučan izvor koji je u proleće posle topljenja snegova na planini Dikavi pravio reku koja je plavila imanja seljaka u Žlijebu, Presjeki i Obravnjama - priča Dragoljub.


Meštanima to dozlogrdilo pa se dogovore da izvor začepe vunom, kamenjem, jajima i sirovim ovčjim kožama.


Danima su seljaci sakupljali ovaj materijal i bacali ga u rupu na steni iz koje je u mlazevima šikljala voda.

Znaci na Pisanoj stijeni

Na dan kad je izvor iznad Žlijeba presahao, kaže legenda, priređeno je veliko slavlje na kome su se i volovi na ražnju okretali. Ali tada se čudo dogodilo.


Posle nekoliko dana uz ogromnu grmljavinu i pucanje i obrušavanje kamena voda šiknu s druge strane planine Tare u selu Perućac gde i danas iz stene kulja voda i pravi najkraću reku u Srbiji dugu tačno 365 metara, koju narod zove Rijeka godina.
- Kad je izvor presahao u Žlijebu i pojavio se u Perućcu na steni je narodni umetnik nekom belom bojom samo njemu znanom napisao čudne znakove - kaže Spasojević.
 

Priča se u narodu da kad oni budu pročitani i odgonetnut sadržaj poruke da će voda na istom mestu ponovo poteći.

POVEZANE VESTI

Subota 14.06.2014. 13:01
Kakva greota. Cim odete van Srpskih zemalja, bilo ka zapadu ili istoku, vidite da pametne zemlje mnogo manje znacajne i mnogo mladje istorijske znamenitosti pretvaraju u atrakcije i masine za pravljenje novca. Skoro da nema turiste koji ne ne bi zeleo da vidi sta je napisao njegov pra-predak pre mnogo hiljada godina. A nas ovde svako izradi pa cak i voda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online