Petak 13.06.2014.
10:10
R. TASIĆ

Voda briše poruke pećinskog čoveka

Razgleda poruke: Radoje Tasić, dopisnik "Vesti"
 

Za Pisanu stijenu stručnjaci kažu da su to ostaci piktografskog, slikovnog pisma, poruka slikama i simbolima još praistorijskog čoveka.


Na okomitoj steni u Žlijebu tri-četiri metra od zemlje belom bojom ispisani su znakovi u obliku stilizovanih orlova, ukrštenih krugova i konjanika sa kopljima u rukama.


Ovaj svojevrsan spomenik kulture nije pod zaštitom države, niko od opštinskih niti republičkih, pa ni državnih institucija ne brine o njemu pa je posle ko zna koliko vekova izložen tihom propadanju.

Obišao stenu: Mehmed Softić

Legenda

Do sela Žlijeb, koje je poznato i po legendi da su se u njemu pravili žlebovi na drvenim cevima za mlekovod kojim je sa Dikave teklo mleko u srednjovekovni Hrtar grad na obalama Drine, stiže se džombavim seoskim putem.
Prilaz steni je zarastao u šikaru a natpis nije vidljiv sa puta Žlijeb - Odžak.

Dragoljub Spasojević iz sela Stolac ispričao je zanimljivu legendu koja o Pisanoj stijeni stotinama godina kruži narodom.


- U steni ispod sadašnjeg pisma izvirao je veliki i bučan izvor koji je u proleće posle topljenja snegova na planini Dikavi pravio reku koja je plavila imanja seljaka u Žlijebu, Presjeki i Obravnjama - priča Dragoljub.


Meštanima to dozlogrdilo pa se dogovore da izvor začepe vunom, kamenjem, jajima i sirovim ovčjim kožama.


Danima su seljaci sakupljali ovaj materijal i bacali ga u rupu na steni iz koje je u mlazevima šikljala voda.

Znaci na Pisanoj stijeni

Na dan kad je izvor iznad Žlijeba presahao, kaže legenda, priređeno je veliko slavlje na kome su se i volovi na ražnju okretali. Ali tada se čudo dogodilo.


Posle nekoliko dana uz ogromnu grmljavinu i pucanje i obrušavanje kamena voda šiknu s druge strane planine Tare u selu Perućac gde i danas iz stene kulja voda i pravi najkraću reku u Srbiji dugu tačno 365 metara, koju narod zove Rijeka godina.
- Kad je izvor presahao u Žlijebu i pojavio se u Perućcu na steni je narodni umetnik nekom belom bojom samo njemu znanom napisao čudne znakove - kaže Spasojević.
 

Priča se u narodu da kad oni budu pročitani i odgonetnut sadržaj poruke da će voda na istom mestu ponovo poteći.

2024 © - Vesti online