Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.06.2014.
17:29
Beta A

Svedok: Podmetnuta tela na Markalama

Svedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, bivši prevodilac vojnih posmatrača UN Milorad Batinić izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je u zimu 1994. oficir Vojske Republike Srpske tvrdio da su Muslimani podmetnuli leševe na sarajevskoj pijaci Markale.

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala

Batinić, koji je formalno i sam bio pripadnik VRS, opisao je susret međunarodnih vojnih posmatrača s oficirom VRS Markom Lugonjom koji im je, na osnovu televizijskog snimka s lica mesta, "dva-tri sata" posle eksplozije na pijaci 5. februara 1994. rekao: "Ja sam ubeđen da je to naštiman proces".

Lugonja je tvrdio da je obaveštajna služba VRS, pre eksplozije, "utvrdila da se zadnjih sedam dana iz mrtvačnice Koševo ne vrše sahrane, tela su u mrtvačnicama. Naša služba je uhvatila razgovor dvojice vozača ambulante na muslimanskoj strani. Jasno se čuje kad jedan drugome govore u šifri: 'Donesi mi još ledenica'", kazao je,
po svedoku, Lugonja, sugerišući da je rečc, zapravo, o leševima koji su dopremani na Markale.

Kao "sumnjivo", Lugonja je, prema Batinićevom opisu, predstavnicima UN ukazao i to što su na snimku dva čoveka bežala s Markala i što je na pijaci pronađena "neka noga plastična". "Odakle noga, a nema tela?", citirao je svedok Lugonjine reči.

Pukovnik Lugonja je kazao i da je "broj žrtava i ranjenih ogroman za jednu granatu", izrazivši sumnju da je VRS to mogla uraditi, jer "nam to uopšte nije u interesu", naveo je Batinić. Prema optužnici koja generala Mladića (71), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za terorisanje civila u Sarajevu artiljerijskim i
snajperskim napadima, jedna minobacačka granata, ispaljena sa srpskih
položaja, na Markalama je 5. februara 1994. ubila 66 građana, a ranila oko 140 osoba.

Optužnica generala Mladića tereti za uzimanje stotina "plavih šlemova" za taoce, od kojih je neke VRS izložila kao "živi štit" od aviona NATO, vezujući ih kraj svojih objekata koji su bili na meti Alijanse. Batinić je izjavio i da je VRS u bocama za kiseonik, namenjenim bolnici na Koševu, jednom prilikom pronašla barut i upaljače za granate, što je Mladićeva odbrana ilustrovala i televizijskim snimkom.

Svedok je kazao i da su mnogi civili stradali na Grbavici od snajperske i artiljerijske vatre sa muslimanske strane, kao i da su Srbi među kojima je bio njegov teča, ubijani u Sarajevu. Haški proces generalu Mladiću - optuženom i za genocid u Srebrenici i progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je 1992-95. u sedam
opština imao razmere genocida - biće nastavljen sutra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online