Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.03.2010.
11:03 >> 15:21h
S. Princip - Vesti A

Australija izručuje Kapetana Dragana

Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, opet čeka na izručenje Hrvatskoj koja ga traži da ga procesuira za navodni ratni zločin. Do preokreta u njegovom slučaju došlo je u utorak, kada je veće Visokog suda u Kanberi, prihvatilo žalbu na blokadu izručenja koju su u ime hrvatske vlade podnele australijske vlasti.

Dragan Vasiljković lane po oslobađanju iz zatvora

Ovom odlukom, poništena je presuda veća australijskog Federalnog suda koji je prošle godine u septembru zaključio da Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj zato što zbog svojh političkih uverenja tamo ne bi dobio pošteno suđenje.

Uz kritičku ocenu presude Federalnog suda, kako je istog popodneva preneo “Australijen”, sedam sudija Visokog suda potrošilo je oko 15 minuta u većanju pre nego što je poništilo. Sam Vasiljković drugog dana pretresa nije bio u sudu, jer se posle prvog dana, u ponedeljak uveče, vratio u svoje boravište u Kofs Harboru.

U ponedeljak, pravni zastupnici Federalne vlade su u ime hratskih vlasti dokazivali da je pogrešna odluka kojom je blokirano Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj, a na osnovu stava da zbog političkih uverenja neće imati pošteno suđenje.

Ministarstvo federalnog državnog pravobranioca sada je zaduženo za daljnji postupak oko ekstradicije. Prošlog meseca, sudija Visokog suda Viljem Gamou izdao je Vasiljkoviću nalog da preda pasoš i ne napušta Australiju dok se čekalo na odluku ove nedelje.

Kao što je poznato, Dragan Vasiljković, australijski državljanin i komandir srpskih snaga u Krajini uhapšen je krajem januara 2006. godine po hrvatskom zahtevu za izručenje i držan u zatvoru sve do 2009. godine i odluke Federalnog suda da bude oslobođen, a izručenje blokirano.

Jedini Srbin prisutan u sudnici drugog dana pretresa, bio je Dragan Saračević, bivši sveštenik Srpske pravoslavne crkve, a danas na službi u Starogrčkoj pravoslavnoj crkvi. Po izlasku iz suda, on je novinarima izjavio da je veoma razočaran poslednjom odlukom i da se boje da Vasiljković neće biti pošteno tretiran u Hrvatskoj.

Vasiljković sada još može da traži intervenciju ministra unutrašnjih poslova Australije koji je poslednja instanca u odlučivanju da li će ovaj biti deportovan ili ne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online