Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.06.2014.
01:23
R. TASIĆ A

Otkupio ukradenu "dolapu"

Harmonika "dolapa" Duška Ćećeza iz Donjeg Sela kod Konjica ostala je u porodičnoj kući ratne 1992. godine - kuća i pokućstvo su izgoreli, sve je stradalo, ali se Duško nadao da je muzička sprava, koju je još 1829. godine izumeo Austrijanac Demijan, preživela ratne strahote.

Duško sa suprugom i ćerkom: Na mostu zasvirao "dolapu"
 

Posle Dejtona Duškova porodica stiže u Višegrad, a 2002. godine seli se u Sidnej, u Australiju.


- Pregledajući na Jutjubu šta se dešava u mom rodnom kraju, u Konjicu, vidim na video-snimku čoveka koji svira na mojoj harmonici. Prepoznao sam je po dugmićima za pojačavanje tona mikrofona - priča o svojoj "dolapi" Ćećez.


Snalažljivi Konjičanin onda piše poruku na Jutjubu: "Dobro ovaj svira na ukradenoj srpskoj harmonici". Klupko počinje da se odmotava. Uz pomoć Mirsada Subašića iz Konjica Duško saznaje da se harmonika nalazi kod Asima Hrnjice iz ovog mesta.


- Čim sam se sa njim čuo, rekao je da će vratiti ono što mi pripada. Pitao sam ga kako je došao do ove harmonike, jer znam da je on nije uzeo, rekao da je za nju platio 1.200 KM. Nudio sam mu novac da ne bi bio na šteti, on se opirao, ali sam bio uporan - priča Duško.
 

Svoju harmoniku pronašao slučajno na Jutjubu
 

Duško zove iz Australije prijatelja Zorana Šinika iz Višegrada da ode u Konjic po harmoniku. Šalje i novac. A onda stiže u grad na Drini i Rzavu.


- Kad sam saznao da je harmonika u Višegradu, srce mi se steglo i - zaplakao sam - kaže Duško.


Prvog septembra 2012. godine Duško ulazi u Šinikovu kuću. Na stolu njegova "dolapa". Kao da ga čeka.


- Posle 20 godina i tri meseca prebirao sam po dirkama moje harmonike, za koju je moj pokojnii otac izdvojio nekoliko hiljada nemačkih maraka. Bila je u solidnom stanju. Dugo nisam imao snage da nešto odsviram, gledao sam je kao poslednju zaostavštinu i uspomenu na mog voljenog oca i jedno srećno vreme - priča Duško.


Već sutradan Višegrađani su sa pažnjom gledali čoveka koji je sa Bikavca žurio prema Ćupriji na Drini sa "dolapom" o ramenu. Na isturenom delu starog mosta, koji narod naziva "sofom", odjeknuli su akordi setne i poznate pesme "U lijepom starom gradu Višegradu...".


Prolaznici su osluškivali, zastajkivali i gledali čoveka koji je zaneseno svirao i pevao, ne obazirući se na život oko sebe. Kao da je sa harmonikom na krilima pesme lebdeo nad mirnom vodom Drine i nestajao u daljinama, žureći prema svom spaljenom i u šiblje zaraslom rodnom Donjem Selu kod Konjica.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.06.2014. 03:56
Dao bi sve harmonike ovog svijeta zal Ristana, Zeljka, Miru, Peru, Milorada ... http://www.stormfront.org/forum/t594249-11/ http://www.slobodan-milosevic.org/documents/reports/Serbian/9-KONJIC.htm
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online