Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.06.2014.
07:42
Ž. MARKOVIĆ A

Buđavo, a "k'o novo"

U moru problema koje su izazvale poplave u Republici Srpskoj, na pomolu je novi koji je posledica direktne neodgovornosti, kako trgovaca tako i građana. Naime, postoji realna opasnost da se na tržištu već za nekoliko dana pojave automobili koji su bili poplavljeni, a onda i odeća i obuća koju je bujica zahvatila u brojnim buticima koji su bili pod vodom.

Na autopijaci se našli i poplavljeni automobili
 

Na tržištu polovnih automobila u celoj BiH već neko vreme ne cvetaju ruže, a sada se mogu čuti još sumornije prognoze jer se očekuje da se na tržištu nađe veliki broj automobila sa poplavljenih područja koji su površno popravljeni i reparirani samo kako bi se mogli prodati, bez informacije o tome da su bili u vodi nekoliko dana.


Na banjalučkoj auto-pijaci zabeležen je slučaj da je jedan građanin prodavao naizgled kvalitetan automobil po izuzetno niskoj ceni. Potencijalni kupac sa kojim smo razgovarali se zainteresovao, ali je vrlo brzo saznao da je prodavac iz Doboja, grada koji je gotovo kompletan bio pod vodom, pa je odustao od kupovine.


- Najviše posledica osetiće se na novijim vozilima, naročito na elektronici. Mogli smo videti na snimcima i uživo da su brojni automobili bili potopljeni bukvalno do krova. Gde god je voda došla do volana, biće velikih problema. Postoje načini da se ta vozila osposobe i da se i dalje koriste, ali ako se ta popravka bude odradila površno, uslediće mnogo ozbiljniji kvarovi i automobili će ostati bukvalno neupotrebljivi, - rekao nam je jedan banjalučki automehaničar koji priznaje da je u proteklih nekoliko dana imao više poziva da dođe da pregleda određene automobile za koje su potencijalni kupci sumnjali da imaju neki nedostatak.
 

Ne postoji zakonska prepreka da se ovi reparirani automobili nađu na tržištu pa je jedini način da se građani zaštite taj da budu i više nego oprezni.


S druge strane, opasnosti od zaraze koja i dalje preti doprinose i pojedini vlasnici prodavnica garderobe i obuće čiji objekti su bili poplavljeni. Prema našim saznanjima, inspekcije u Srpskoj posebnu pažnju ovih dana su usmerili upravo na trgovine ovakvom robom, jer postoje sumnje da se sa odeće i obuće šmrkovima skidaju mulj i prljavština nakon čega se suše i vraćaju u radnje.

Upoznati kupca

Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske rečeno je da garderoba koja je došla u dodir sa poplavnom vodom nakon čišćenja i pranja može da se prodaje isključivo ukoliko je kupac jasno informisan o tome u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača RS.
- Mikroorganizmi koje nosi poplavna voda mogu dugo da se zadrže na tkanini, zbog čega je veoma važno adekvatno čišćenje i pranje odeće i posteljine - kažu u Institutu.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.06.2014. 10:40
Sada bi pravi biznis bio da otvoris radnju za hemijsko ciscenje odece.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online