Četvrtak 05.06.2014.
07:42
Ž. MARKOVIĆ

Buđavo, a "k'o novo"

Na autopijaci se našli i poplavljeni automobili
 

Na tržištu polovnih automobila u celoj BiH već neko vreme ne cvetaju ruže, a sada se mogu čuti još sumornije prognoze jer se očekuje da se na tržištu nađe veliki broj automobila sa poplavljenih područja koji su površno popravljeni i reparirani samo kako bi se mogli prodati, bez informacije o tome da su bili u vodi nekoliko dana.


Na banjalučkoj auto-pijaci zabeležen je slučaj da je jedan građanin prodavao naizgled kvalitetan automobil po izuzetno niskoj ceni. Potencijalni kupac sa kojim smo razgovarali se zainteresovao, ali je vrlo brzo saznao da je prodavac iz Doboja, grada koji je gotovo kompletan bio pod vodom, pa je odustao od kupovine.


- Najviše posledica osetiće se na novijim vozilima, naročito na elektronici. Mogli smo videti na snimcima i uživo da su brojni automobili bili potopljeni bukvalno do krova. Gde god je voda došla do volana, biće velikih problema. Postoje načini da se ta vozila osposobe i da se i dalje koriste, ali ako se ta popravka bude odradila površno, uslediće mnogo ozbiljniji kvarovi i automobili će ostati bukvalno neupotrebljivi, - rekao nam je jedan banjalučki automehaničar koji priznaje da je u proteklih nekoliko dana imao više poziva da dođe da pregleda određene automobile za koje su potencijalni kupci sumnjali da imaju neki nedostatak.
 

Ne postoji zakonska prepreka da se ovi reparirani automobili nađu na tržištu pa je jedini način da se građani zaštite taj da budu i više nego oprezni.


S druge strane, opasnosti od zaraze koja i dalje preti doprinose i pojedini vlasnici prodavnica garderobe i obuće čiji objekti su bili poplavljeni. Prema našim saznanjima, inspekcije u Srpskoj posebnu pažnju ovih dana su usmerili upravo na trgovine ovakvom robom, jer postoje sumnje da se sa odeće i obuće šmrkovima skidaju mulj i prljavština nakon čega se suše i vraćaju u radnje.

Upoznati kupca

Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske rečeno je da garderoba koja je došla u dodir sa poplavnom vodom nakon čišćenja i pranja može da se prodaje isključivo ukoliko je kupac jasno informisan o tome u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača RS.
- Mikroorganizmi koje nosi poplavna voda mogu dugo da se zadrže na tkanini, zbog čega je veoma važno adekvatno čišćenje i pranje odeće i posteljine - kažu u Institutu.

 

2024 © - Vesti online