Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.05.2014.
07:49
Ž. Marković - Vesti A

Nasipa na Savi više nema

Voda se gotovo povukla sa svih poplavljenih područja u Srpskoj, osim u delovima Šamca i nekim semberskim selima u koja još može da se dođe samo čamcem. Nakon povlačenja stihije na kopno su izbili razni problemi, ali jedan od onih koji zvaničnici iz poplavljenih područja označavaju sa oznakom hitno jeste oštećen savski nasip u dužini od nekoliko desetina kilometara. Prema njihovim rečima, nasip više ne predstavlja nikakvu zaštitu i mora odmah da bude rekonstruisan, inače će mnogo manje padavine od onih koje su se desile pre desetak dana proizvesti novu katastrofu.

Džakovi poslednja odbrana: Reka se probila na desetak mesta
 

Prema prvim procenama, za obnovu savskog nasipa potrebno je hitno pronaći oko 25 miliona evra. Informacije sa terena govore da je nasip probijen na najmanje deset mesta. Najkritičnije je u Batkoviću kod Bijeljine, i na nekoliko lokacija na području opštine Šamac.

Načelnik ove opštine Savo Minić kaže da su oštećenja na nasipu takva da su na terenu danonoćno stručnjaci za vodoprivredu koji utvrđuju prioritete i način sanacije uništenih delova.

- Trenutno se radi na proceni štete i verujem da ćemo uskoro znati kada će savski nasip ponovo biti osposobljen. Situacija je teška i trebaće mnogo vremena i napora da se Šamac oporavi od ove nezapamćene katastrofe - rekao je Minić.
 

Uništeni i putevi i pruge

Oko 65 miliona evra iznosi šteta na putnoj infrastrukturi u Srpskoj koju su prouzrokovale poplave. Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je šteta na putevima oko 40 miliona evra, a na prugama više od 25 miliona. Trpi se i indirektna šteta, naročito zbog nemogućnosti prevoza rude.
- Putna privreda, železnički saobraćaj, pošte, ne mogu bez podrške, pre svega Vlade Republike Srpske, kao i drugih organizacija i država - rekao je Čubrilović.

Nadležni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tvrde da su planirana značajna ulaganja ne samo u slivu Save, već i na reci Drini, posebno u njenom gornjem toku.


- Još 2013. godine smo od Evropske investicione banke dobili 55 miliona evra namenjenih ulaganju u sistem odbrane od poplava. Tenderska procedura za obnovu savskog nasipa kod Bijeljine već je bila završena, ali sada ćemo morati ponovo da razmotrimo situaciju i utvrdimo na kojim mestima je neophodno da se ulože ova sredstva - kaže Mihajlo Stevanović, pomoćnik ministra za vodoprivredu.


Direktor Javnog preduzeća Vode Srpske Dragan Anđelić rekao je da će u narednih nekoliko dana početi sanacija nasipa na reci Bosni u Modriči, kod izbegličkog naselja Dobor. On je najavio da će se, nakon toga, sanirati šteta na svim vodoprivrednim objektima, počevši od Prijedora, preko Kozarske Dubice, pa do Bijeljine.


- Među najhitnijim zadacima jeste rešavanje problema reke Save u mestu Batković, gde će nasip biti saniran čim se stvore uslovi. Imamo i nasip u mestu Kojčinovac, gde je Drina probila kanal i ušla u grad, ali i deo nasipa koji smo mi otvorili da bi se smanjila šteta - naveo je Anđelić.
 

Isplivali kućni arsenali

 

Tim Centra za uklanjanje mina u BiH neutralisao je posle poplave protivtenkovsku raketu M80, takozvanu zolju, i dve ručne bombe nađene u opštini Šamac.
Esad Aletić, šef kancelarije tog centra iz Brčkog, kaže da se dešava ono od čega se strahovalo.


- To jasno govori da su građani u kućama držali arsenale oružja raznih vrsta i kalibara. Ovde se ne radi o minama iz minskih polja, nego o bombama i oružju koje je voda izbacila iz domaćinstava - rekao je Aletić.
U protekla tri dana na području Šamca nađeno je sedam ručnih bombi, a u selu Škarić, pored kašikara i zolje pronađena je i mina. Aletić kaže da ta služba očekuje da će nalaziti municiju i po povlačenju vode.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.05.2014. 09:31
Onda kad se narod bude osjecao zasticen i siguran nece mu pasti na pamet da sakriva mine, zolje. RB (ucen bacace) i drugo pjesadijsko lako naoruzanje. Normalno je u takvoj drzavi sa takvom istorijom i neprijateljskim okruzenjem imati sakriveno oruzije. Da je srece imali bi i minobacace i artiljeriju sakrivenu a ne samo lako pjesadijsko naoruzanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online