Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.05.2014.
18:00
Đ. Barović - Vesti A

Neće iz sela koga više nema

Na petnaestak kilometara od Bijeljine, prema Rači, katastrofalno izlivanje Save i Drine, bukvalno je uništilo selo Brodac. Većina od 678 kuća trenutno je pod vodom, a reporteri "Vesti" uz pomoć velikog traktora i čamca, prva su novinarska ekipa koja je obišla ovo selo u kome, ma koliko to zvučalo neverovatno, i dalje ima života.

Šta kada se voda povuče: Pod vodom su kuće i automobili
 

- Evo, nalazimo se na "ostrvu" Brodac. Ovo je sve ostalo od našeg sela. Sve drugo je pod vodom. Hvala Bogu, nije bilo ljudskih žrtava, a i voda se povlači, ipak, i dalje je 60 odsto sela skroz potopljeno - priča Vladan Panić, predsednik Mesne zajednice dok sedimo kod česme, na drvenoj klupi koja je improvizovani krizni štab.


Panić komanduje situacijom, a posebno dostavljanjem vode i hrane za one meštane koji nisu želeli da napuste svoje kuće.


- Svi su evakuisali žene i decu, ali ima onih koji nisu želeli da napuste stoku. Prebacili su ih na tavane i po cenu sopstvenog života nisu hteli da je napuste. Morate razumeti te ljude, jer bez stoke, nema života - veli Panić.


Njegov kum, 40-godišnji Nenad Pajić, vlasnik Mlina koji je takođe pod vodom, najzaslužniji je i za evakuaciju, ali i snabdevanje onih koji su odlučili da ostanu u svojim domovima. Sa ogromnim traktorom obilazi te ljude. Tamo gde je voda preduboka, prolazi čamcem. Kaže da je briga naših iz dijaspore od prvog momenta ogromna.
 

Pocrkala stoka

Meštani Brodaca kažu da je dosta stoke uginulo, ali da oni čine sve kako bi te leševe uklonili iz vode i na taj način sprečili novu katastrofu od zaraze.
- Sumnjam da će naše selo da se oporavi u naredne dve ili tri godine. Previše je poplavljenih oranica, previše potopljenih kuća, da možemo u nekoj skoroj budućnosti da se nadamo iole životu kakav smo vodili - veli Boško Mandić.

- Oko 400 ljudi iz sela živi i radi širom Evrope, ali i u Australiji. Stric Brano je u Cirihu, i čim je čuo na vestima za tragediju odmah je pozvao. Naravno, tražio je da bežim, ali ne mogu, kako da ostavim sve ove ljude same - veli Nenad.


Iz čamca Brodac deluje kao selo duhova. U centru, tim pored spomenika 14 palih boraca u poslednjem otadžbinskom ratu je Dom kulture. Kao "avet" sa gornjeg prozora izviruje Radomir Perić, sekretar Mesne zajednice.


- Ima li neko upaljač? - pita kao da mu je cigareta najveći problem na ovom svetu.
Iz poplavljenog dela sela izviruju krovovi automobila, pred nekim kućama su gumeni čamci - dokaz da još ima života, ali sve je avetinjski tiho.


- Neverovatno je kolika je briga naših rođaka. U Tutlingenu, u Nemačkoj, žive mi tetka Ana Marković, Cica i Mario Lubina. Stana Tomić i sestričina Edita Tomić su u Pasauu. Svi zovu i pitaju na koji način mogu da nam pomognu. Nažalost, protiv prirode nema leka - veli 50-godišnji Drago Prodanović.


Pokazuje nam krovove kuća Aleksandra Jošića i porodice Milanković koji su u Australiji.
- Pre nekoliko godina su ih napravili kako bi dolazili ovde na odmor. Ali, hvala Bogu, najvažnije je da smo svi na broju.
 

Prekršteni Obrad

Među ljudima koji po cenu života nisu želeli da napuste svoju kuću je i 63-godišnji Obrad Gajić. U okolinu Bijeljine je došao na početku rata, izbegao iz Zenice.
Ponosno nam pokazuje mladunce koje je krmača tek oprasila. Sa majkom su u traktorskoj prikolici. Ipak, Obrad ima mnogo veću muku.
- Greškom opštinske administracije, iz Obrada su me prekrstili u Obred i sada imam grdne muke da vadim osnovna dokumenta. Valjda će sve biti dobro - veli pomirljivo "prekršteni" Gajić.

Premijerka u belim čizmama

Predsednik MZ Brodac, Vladan Panić ogorčeno kaže da je ovo selo i 2010. godine pretrpelo štetu od poplave, ali da je ova pet puta gora.


- Tada su vlasti RS čvrsto obećale da se slična tragedija nikada neće ponoviti, odnosno da će izgraditi nasipe koji će to sprečiti. Zaista, raspisali su bili i tender i narod je naivno poverovao tim obećanjima koja su, kao što vidite bila lažna. Nadam se da će im narod na sledećim izborima vratiti - kaže Panić i ističe da je još frapantnije što ih niko iz vrha vlasti sada nije obišao.


- Pre nekoliko dana je bila premijerka Željka Cvijanović. Spustila se helikopterom, sa sve belim gumenim čizmama. I, umesto da dođe među ove unesrećene ljude, ona je otišla u Elektrodistribuciju, ali je tamo niko ništa nije pitao. Da je došla u moje selo, pitao bih je kako je moguće da su crpne pumpe dan pred poplavu ostale bez struje - kaže ogorčeno Panić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online