Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.05.2014.
13:27
Beta, Srna A

BiH sanira katastrofu, problem eventualne zaraze

Na području Orašja, u Federaciji BiH, gde je situacija juče bila najkritičnija, vodostaj Save polako opada, a najveći problem sada predstavljaju uginule životinje.

Poplave u BiH ostavile ljude bez ognjišta
 

Prema rečima Fahrudina Solaka iz Federalne uprave civilne zaštite, posle povlačenja vode, osim prljavštine, mulja i blata, problem je veliki broj uginulih životinja i u narednom periodu je najvažnije sprečiti moguće zaraze i epidemiološke krize.

Pročitajte još:

* JEZIVO: Zemlja gutala kuće u BiH

* I pored neverovatnog truda u Doboju šest mrtvih

* BBC: Voda pomerila minska polja u BiH

"Veliki broj životinja je uginuo i sada su pod vodom. Desetine farmi koje su imale na stotine životinja su uništene. Stavljamo u funkciju mobilne palionice, tražili smo međunarodnu pomoć da nam se dostavi još palionica", rekao je Solak.

Veterinarski fakultet Sarajevo danas je formirao krizni štab i najavio da će stručni timovi koji čine patolog, mikrobiolog, infektolog, virusolog i epidemiolog od utorka obilaziti ugrožena područja kako bi izršili uvid u stanje na terenu i predložili
konkretne mere.

Na području Maglaja počeli su radovi na raščišćavanju grada, kao i puteva do okolnih sela Fojnica, Bradići i Krušik, koja su bila odsečena zbog pojave klizišta. U Maglaj konstantno dolaze kamioni s hranom i vodom, a radi se na raščišćavanju lokacija u centru kako bi se osposobili Dom zdravlja i Vatrogasni centar.

Struje ima samo u nekim zgradama u centru grada, ali se očekuje da će 90 odsto grada do kraja dana dobiti struju. Kako ističu predstavnici lokalnih vlasti, Maglaju su potrebni volonteri, voda, čizme, kabanice i rukavice. Situacija se danas stabilizuje i na području Vareša koje je bilo potpuno odsečeno.

U BiH nastavlja se rad i na spečavanju većih katastrofa koje bi mogle biti uzrokovane klizištima. Najteža situacija je na području Zeničko-dobojskog kantona i u okolini Tuzle. Klizišta ugrožavaju i elektroeneregetske objekte.

Preventivno evakuisano oko 700 stanovnika Slavonskog Broda

Istok Hrvatske i danas se bori s najvećim zabeleženim poplavama, a zbog straha od probijanja nasipa na Savi, preventivno je iz ugroženog područja uz savski nasip evakuisano više od 700 stanovnika Slavonskog Broda.

Reč je o ugroženim grupama - trudnicama, majkama, deci, starima i nemoćnima. Delimična evakuacija obavljena je i u opštini Bebrina, odakle je evakuisano 677 stanovnika.

U tuzlanskom naselju Crno blato pojavilo je do sada najopasnije klizište na teritoriji cele opštine Tuzla, zbog kojeg je u toku evakuacija 40 porodica. Prema procenama geologa, ovo klizište preti da celo naselje sravni sa zemljom.
 

Snabdevanje strujom u BiH se inače polako noramlizuje, ali je bez struje i dalje višeod 15.000 domaćinstava u BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online