Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.05.2014.
08:41
M. Roknić - Vesti A

Srbin sa Korduna ostaje u svojoj kući: Osećam se lakšim 50 kila

Agoniji, šikaniranju i diskriminaciji 15 srpskih porodica u Hrvatskoj konačno se nazire kraj. Nakon što je u ponedeljak na karlovačkom opštinskom sudu, na traženje Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, na mesec dana odložena sudska prodaja kuće Petra Kunića iz Krnjaka na Kordunu, sve je izglednije da će Hrvatska konačno rešiti te slučajeve na pravedan način.

Sada ipak veruje da će ostati u svojoj kući i da će je naslediti njegova deca i unuci: Petar Kunić
 

To uverenje deli i Petar Kunić koji za "Vesti" kaže da mu je "pao veliki kamen sa srca" i da se oseća "50 kilograma lakšim". Iako ga od strane vlasti niko nije kontaktirao, on sada ipak veruje da će ostati u svojoj kući i da će je naslediti njegova deca i unuci.


Siniša Ljubojević, karlovački dožupan ispred srpske manjine, koji je podržavao Kunića u njegovoj neravnopravnoj borbi sa hrvatskim pravosuđem i državom, ističe da je država trebalo mnogo ranije da se uključi u rešavanje Kunićevog i svih sličnih slučajeva "jer ih je ona i stvorila".


- Država Hrvatska je uselila druge ljude u kuće izbeglih Srba, obmanjujući ih da je tuđe postalo njihovo. I oni su, ako su i ulagali u uređenje tih kuća, činili to uz blagoslov tadašnje državne politike. Kada su se pojavili Srbi vlasnici, država je pilatovski prala ruke od svega - podseća Ljubojević, uveren da će ta nepravda, posle odgode sudske prodaje

Sve o problemu povratnika Petra Kunića pročitajte OVDE

Kunićeve kuće, ipak biti ispravljena.


Advokat Jadranka Miladin Slaviček u sudskom sporu zastupa Željka Petrovića, sina pokojnog Vinka, koji je od države dobio Kunićevu kuću, a kom je Kunić po pravosnažnoj sudskoj odluci trebalo da isplati gotovo 200.000 evra za navodna ulaganja u uređenje te kuće.


- Obavešteni smo od strane Ureda za stambeno zbrinjavanje da će se rešenje pronaći u kratkom roku, da će 30 dana biti dovoljno i da će se postići nagodba, ne samo u okviru ovog slučaja - rekla je Slavičekova i potvrdila da je njen klijent Petrović prihvatio tu ponudu.

Pusić: Ispravićemo nepravdu

Potpredsednica hrvatske vlade i šefica diplomatije Vesna Pusić potvrdila je da "država treba rešiti pitanje 15 slučajeva vlasnika čija je imovina bila privremeno oduzeta" i da "ne postoji nikakvo opravdanje da se to ne reši", kao i da se radi o "ispravljanju nepravdi i ispunjavanju preuzetih obaveza".
- To nije nešto za šta trebaju posebni zakoni, nego je posledica jednog izvanrednog ratnog stanja. Ti su ljudi u apsolutno nepravednoj situaciji - rekla je Pusićeva, komentarišući odlaganje licitacije Kunićeve kuće.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 14.05.2014. 09:56
To je samo na(srecu)zalost satisfakcija samo jedne napacene porodice(kojoj ja od srca zelim sve najbolje) koja bi trebala da baci prasinu cijelom Srpskom Narodu/nikad manjini da pokazu kako su oni zna se na koga se odnosi civilizovan evropski sistem!!! Odlucili su neki drugi ovi samo u Karlstadt-u/zvat ce se opet tako vrlo brzo izvrsioci odluke. Ali da ne zaboravimo istorija se ponavlja i bice Graz,Wien sad Brussel i Strasburg opet glavni gradovi odakle ce se upravljati satelitskim zemljicama kao sto su novo stvorena slovenija i horvatska.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online