Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 07.05.2014.
07:56
M. Roknić - Vesti A

Kuća ide na doboš?

Gotovo 20 godina traje borba srpskog povratnika Petra Kunića, iz Krnjaka na Kordunu, sa hrvatskom državom i pravosuđem za vlastitu kuću, koju će verovatno, ako se ne dogodi čudo, definitivno izgubiti za nekoliko dana, tačnije 12. maja, za kada je karlovački sud zakazao javnu prodaju.

Zaplakao od muke: Petar Kunić (prvi sleva) sa Pupovcem
 

Podsetimo, njegova drama počela je u "Oluji", kada je sa suprugom i decom, napustio rodnu kuću, koju je država dodelila izvesnom Vinku Petroviću. Petar se nakon dve godine vratio, ali u kuću nije mogao sve do 2003. godine i presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji je naložio da se Kuniću plati 20.000 evra odštete.


Uložio je 50.000 evra u kuću i lokal i ponovo otvorio porodični biznis, poznati restoran Kod Švajcera, koji je decenijama u bivšoj državi razvijao njegov pokojni otac. No, inspektori su ga zatvorili za samo tri meseca, jer je Vinko Petrović tužio Kunića da mu nadoknadi ulaganja u njegovu kuću. Ponovo su počela suđenja, a Kunić je na svim nivoima do Vrhovnog suda gubio parnice.
 

Spisak nevoljnika

Niko tačno ne zna koliko Srbi duguju onima koji su im se uselili u kuće, a Pupovac je naveo desetak imena medijski eksponiranih slučajeva koji će morati
iskeširati gotovo milion evra.
Petar Kunić (Krnjak) 1,3 miliona kuna
Ljubomir Kasum (Benkovac) 2,6 miliona
Milica Miladinović (Zagreb) 300.000
Milenko Savanović (Novska) 130.000
Đorđe Čalić (Benkovac) 81.000
Mirko Milojević (Glina) 149.000
Jovan Drča (Benkovac) 170.000
Jovan Dupor (Karin) 163.000
Milan Gvozdić (Glina) 166.000
Nikola Pavlović (Petrinja) 92.000

Konačna, pravosnažna presuda glasi da je dužan isplatiti Petrovićevim naslednicima (jer je Vinko u međuvremenu preminuo) 1,3 miliona kuna, gotovo 200.000 evra. Pošto Kunić nema taj novac, sud je odlučio da dug naplati prodajom njegove kuće. Devetog maja zainteresovani kupci mogu razgledati njegovu kuću, a tri dana kasnije je i kupiti na javnoj dražbi.


Na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Krnjaku, koju je tim povodom sazvao Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća, Kunić se potpuno slomio i rasplakao pokušavajući brojnim novinarima ispričati kroz kakvu dramu prolazi.


Reč je preuzeo Pupovac ističući da se stidi kao čovek i političar koji je dvadeset godina posvetio politici i jedan je od zaslužnih što je Hrvatska postala članicom EU, a kroz šta prolaze srpski povratnici kao Petar Kunić.


- Hrvatski sudovi sude po nacionalističkim kriterijumima. Kako drugačije to okarakterisati, nego kao pristrasno etnički motivisano suđenje u kojem su Hrvati- privremeni korisnici srpske imovine debelo zaštićeni, a Srbi vlasnici nemaju nikakvu zaštitu. Ovde smo danas došli da trezne glave kažemo da, ako država ne zaustavi ovo, da ćemo mi zaustaviti državu - rekao je Pupovac.


Na novinarsko pitanje kako će zaustaviti državu, odgovorio je: "Jednostavno, moraće preći preko mene, ako to hoće, neka i čine", jer, smatra on, više nije preostalo ništa drugo nego da se posegne za vanrednim merama zaštite prava Petra Kunića i svih sličnih slučajeva.


- Mi smo se ovde okupili da kažemo da nećemo dozvoliti da ta dražba prođe, niti da se ta kuća razgleda, jer ta kuća nije vlasništvo države Hrvatske niti sudije koji je stavlja na dražbu, već Petra Kunića koji je nije mogao koristiti 19 godina - zaključio je Pupovac.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.05.2014. 09:25
Па судије имају однос према Србима, као и скоро цело становништво Хрватске! Мржња у народу - мржња у суду - мржња у свим њиховим институцијама! То зло је, очигледно, већ одавно ушло у гене! Нико на свету не мрзи некога, као они! Увек их је штитио Ватикан, па се зато ничега ни не стиде! Нигде на свету нису чињени тако невероватни и маштовити злочини, као код њих! Али Бог види све, и ђаво на крају увек дође по своје!
Sreda 07.05.2014. 12:23
Pupovac ne postuje institucije drzave koja mu je omogucila da se svaki dan javlja po medijima i od koje zivi. A cim sud donese odluku koja se njemu i ovo povratniku ne svida odmah krecu optuzbe. To tako ne funkcionira, ako si odlucio ici tuzbom na hrvatski sud onda moras i biti spreman prihvatiti odluku koju taj sud ,koji si sam izabrao, donese.
Sreda 07.05.2014. 17:25
Ovo je demokratska Eurropa, gde je vlasnistvo neprikosnoveno jedino u ustaskoj drzavi koju podupire Vatikan to je vlasnistvo drzave. strasno. Fasizam u 21 veku. Neka Francuska uzme nekome kucu nema sanse, zna se titular. U ustaskoj drzavi sve je USTASKO.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online