Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 21.04.2014.
18:32
Srna A

"Srbi masovno pokršteni, a ostali se sami odrekli svoje vere u Hrvatskoj"

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir ocenio je izuzetno zabrinjavajućim što se veliki broj onih koji su u Hrvatskoj obeležili pravoslavni Vaskrs više ne izjašnjavaju kao Srbi, te ukazao da ima informacije da je od rata do danas na teritoriji te države pokršteno 30.000 Srba.

Milojko Budimir: Nakon "Oluje" pokršteno 30.000 Srba

Budimir je Srni rekao da je nedavno upokojeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan raspolagao podacima da je 30.000 Srba pokršteno u Hrvatskoj nakon akcije "Oluja" 1995. godine. On je naglasio da posebno zabrinjavaju rezultati poslednjeg popisa, na kome su se Srbi u velikoj meri odrekli svog nacionalnog identiteta.

"Posebno zabrinjava to što se prilikom poslednjeg popisa stanovnika, od 200.000 popisanih, njih oko 40.000 izjasnilo da su Srbi prvoslavne vere, a 160.000 da su samo pravoslavne vere. To znači da se, nakon formiranja takozvane Hrvatske pravoslavne zajednice, ide za tim da se Srbi prikažu da su hrvatske pravoslavne vere", upozorio je Budimir, koji veruje da je takozvana Hrvatska pravoslavna zajednica osnovana upravo da bi se još jednom izvršila podela među preostalim Srbima u Hrvatskoj.

"Normalno je da mi koji smo izbegli i prognani ne možemo mnogo da utičemo na to stanje, ali se nikada nećemo odreći ni naše vere ni manastira, a znamo da smo zbog vere u najvećoj meri stradali u ovom poslednjem ratu", poručio je Budimir i podsetio da projekat asimilacije i pokrštavanja Srba u Hrvatskoj nije ništa novo.

Budimir je ocenio da je ironično to što će do kraja ove kalendarske godine katolički nadbiskup Alojze Stepinac, koji je u velikoj meri odgovoran za zločine i pokrštavanje 250.000 Srba u NDH, biti proglašen svecem.

"Očekujući da neko iznova izvrši kanonizaciju Stepinca, mislim da je to kontraproduktivno za Katoličku crkvu. Nadamo se da do toga, ipak, neće doći, jer ako se na tome zasniva svetiteljstvo, ne znam šta onda možemo očekivati od takve crkve", zaključio je Budimir.

Neće Srbe, ali hoće njihovu baštinu

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.04.2014. 18:43
Eh, da sam znao nekada davno da će u Srbijinešto značiti vuk drašković, tomislav nikolić kao i aleksandar vučić nikad se ne bih dvoumijo dal da budem veći Hrvat od svih Hrvata tamo, al sad sam u godinama pa sad i nije više bitno što sam al znam da se stidim što pripadam ovom zalutalom i lako kupčjivom narodu... Psuj a kudite me kolko hoćetete, nisam gori od vas...
Ponedeljak 21.04.2014. 19:18
svake godine u Hr je sve manje vjernika bez obzira da li je netko katolik, pravoslavac, musliman .... ljudi nemaju posla pa idu u školu, tj. postoji negativni odnos između obrazovanosti i religioznosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online