Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 25.03.2014.
19:44
Nezavisne novine, Srna A

Posle Kosova i Krima, sve granice mogu da se promene u Evropi

Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić izjavio je da, zbog kosovskog presedana i događaja na Krimu, Zapad više ne može da garantuje da granice u Evropi neće biti menjane. On smatra da se za Republiku Srpsku i Srbiju tu stvara prilika da, s jedne strane, budu most između Zapada i Rusije, ali i da se na Zapadu stvori veće razumevanje za poziciju Republike Srpske.

Za Republiku Srpsku i Srbiju tu se stvara prilika da, s jedne strane, budu most između Zapada i Rusije, ali i da se na Zapadu stvori veće razumevanje za poziciju RS: Kesić
 

"Mi ne znamo kako će ovo sve da se završi, ali postoji mogućnost da se interes Republike Srpske za veću samostalnost i vraćanje otetih nadležnosti lakše ostvari", rekao je Kesić za "Nezavisne novine" i pozvao na oprez, ukazavši na to da Republika Srpska, BiH i Balkan ne bi trebalo da postanu "figura na šahovskoj tabli".

Govoreći o američkoj politici prema BiH, Kesić kaže da ona više ne privlači veću pažnju u Stejt departmentu i da se može reći da je, bar što se tiče američke diplomatije, BiH konačno postala "normalna" zemlja.

Kesić je naveo da njegovo iskustvo u Vašingtonu u poslednjih godinu-dve govori da niko ne želi da se ozbiljno bavi rešavanjem problema u BiH. On je ponovio da definitivno nema raspakivanja Dejtona, ističući da je ključno to što niko više ne zagovara visokocentralizovanu BiH, a do toga je došlo najviše zahvaljujući naporima koji su došli iz Republike Srpske.

"Čak smo doživeli i to da Pedi Ešdaun, koji je najviše radio na centralizovanoj zemlji, sada priznaje da je opstanak BiH u decentralizaciji", rekao je Kesić.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.03.2014. 21:17
Sve granice? Malo sutra! To sto neke oblasti zele da se ocepe, to je jedno. A to sto velike sile dozvole, e to je nesto sto dovodi do ocepljenja. Tekstovi koje mediji objavljuju nemaju veze sa realnoscu. Sve sto oni objave vezano je za to da mi mislimo da se nesto pitamo. Narod je samo gomila poslusnih ovcica koja nema nikakva prava.
Sreda 26.03.2014. 08:55
Nezavisna Republika Srpska, što prije, tim bolje !
Četvrtak 27.03.2014. 08:11
Ništa nije večno, što bi bile granice, samo da se menjaju bez ubijanja i terora. Po tom pitanju divim se stanovnicima Krima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online