Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.03.2010.
12:30 >> 22:09h
Srna A

Ostrog pretvoriti u državnu imovinu CG?!

Tvrdnja predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da manastir Ostrog "treba da bude vraćen državi" predstavlja još jedan groteskni biser političara koji se bavi svim i svačim, osim onim za šta ga plaćaju svi građani, bez obzira na nacionalnost i veroispovest, izjavio je danas predsednik organizacije "Akademska alternativa" Vojin Grubač.

"Kada bi Crna Gora bila teokratska pravoslavna država, sa mitopolitom Amfilohijem na čelu, tada bi najverovatnije i manastiri bili vlasništvo takve teokratske države, kao što to predlaže Krivokapić", rekao je Grubač.


Krivokapić, lider Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće crnogorske koalicije, izjavio je za sarajevski nedeljnik "Dani" da je odricanjem svog srpskog imena Crkva u Crnoj Gori napravila korak napred ka priznanju crnogorskog Ustava iz 1905. godine, u kome, kako je rekao, piše da je crnogorska crkva autokefalna.

Krivokapić je još kazao da mu je "bitno da su crnogorski manastiri vlasništvo države i da će u njima ravnopravno služiti sveštenstvo SPC i CPC, te da se manastir Ostrog mora vratiti državi Crnoj Gori".

Za mitropolita Afilohija je rekao da mu je Beograd dodelio ulogu patrijarhove prve pratilje i izrazio nadu da je mitropolitu sada jasno da Crnogoroci u SPC-u "ne prolaze dobro".


"Ispada da bi Krivokrapić pomalo želeo biti pop i teokrata, a pomalo demokrata i predsednik parlamenta. Svakako, izbor je pred njim - da se opredeli između Skupštine ili popovske službe kod Miraša Dedića ili Jeliseja Lalatovića", kaže Grubač, koji smatra da bi bilo lepo da Krivokapić narodu kaže kako su prošla preduzeća u Crnoj Gori koja su bila u državnom vlasništvu.

SPC: Krivokapićev govor mržnje 


Srpska pravoslavna crkva ocenila je danas da je Krivokapić svojim izjavama na račun Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita Amfilohija pokazao neprimeren i nečuven govor mržnje prema SPC, izjavio je episkop Bački Irinej.


Episkop Irinej, koji je i portparol SPC, rekao je da pokašaji Krivokapića da deli savete mitropolitu Amfilohiju o tome kako da ustrojava unutrašnji poredak crkve nisu samo neukusni, već su i antidemokratski.


Podsećajući da se Krivokapić deklariše kao ateista, što je njegovo individualno pravo, episkop pita kako je moguće da onda on hoće da reguliše kanonski poredak crkve koji postoji vekovima.


"Najveće pitanje izaziva činjenica da je Crna Gora jedina u regionu, a možda i u Evropi, koja nije pravno regulisala položaj crkvenih i verskih zajednica, niti ima naznaka da će to u doglednoj budućnosti učiniti", kazao je Irinej za RTS.

 

U isto vreme Krivokapić ne skriva apetit da otima crkvenu imovinu i prevodi manastire i ostale crkvene obojekte u državno vlasništvo, naveo je episkop Irinej i dodao: "Sve to daleko je od demokratije".


Džomić: Krivokapićeve predizborne obmane

 

Podgorički paroh, protojerej Velibor Džomić ocenio je danas da Krivokapić obmanjuje Crnogorce u predizborne svrhe pričama o vraćanju manastira u vlasništvo države.


Džomić atakovanje Krivokapića na Ostrog smatra "jeftinim političkim trikom" za prikupljanje izbornih glasova.


On je rekao da manastir Ostrog i druge pravoslavne svetinje, kao uostalom i Katedrala Svetog Trifuna, džamije u Pljevljima i Ulcinju, kao i medresa u Milješu, "nisu i ne mogu da budu državna imovina".


Džomić je Krivokapića pozvao i da, kako kaže, malo bolje prouči Ustav od 1905. godine i Crnu Goru iz tog vremena. "Tamo će, kada pažljivije pročita i prouči, videti da je Crna Gora bila knjaževina, da je pravoslavlje bilo državna, a ne javno klevetana vera, da su narodne boje bile boje trobojke i da joj je himna bila pesma Kralja Nikole 'Onamo 'namo' i još mnogo toga", kazao je Džomić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online