Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.03.2014.
17:09
M. Roknić - Vesti A

Poslednji graničar Kirinske republike

U Kirin, nekad veliko kordunaško selo, u bolja vremena moglo se prići iz pravca Karlovca, Zagreba, Vrginmosta, Bovića. Putnik namernik nije mogao da promaši, samo je bilo bitno ide li u Jamare, Dolinare, Pećinare, kako su se sve zvali zaseoci u tom nekada velikom srpskom selu. Toliko velikom da su ustanici u Drugom svetskom ratu, prkoseći Paveliću, proglasili Kirinsku republiku, na čije je granice taj zlotvor početkom rata došao, ali se nije usudio ni nogom da kroči u Kirin.

Sam kao panj: Simo Halavanja

Da poglavnik, ustane iz groba, što neki katolički sveštenici redovno na godišnjicu njegove smrti prizivaju, i poželi da drugi put osvoji Kirinsku republiku, teško bi mu to danas pošlo za rukom. Istina, potomci partizana Kirinjana sada su razbacani po celom svetu, od Srbije do Australije, i ne pada im na pamet da bi branili Kirin i republiku. Na njenom braniku ostao je samo jedan borac - 78-godišnji Simo Halavanja. A do čuke uz koju se privila njegova kuća danas se teško dolazi. Put je zarastao i isprekidan brojnim preprekama.

ZAOBIŠAO GA I STEJT DEPARTMENT
Poslednjih nekoliko kilometara do deda Simine kuće mora da se probija preko srušenih stabala i razlivenih potoka. Baš toga dana Stejt department objavio je izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu, u kojem u delu o Hrvatskoj stoji da su u njoj još diskriminisani na prvom mestu Srbi, pa Romi...

U jame i na zgarišta

- Kirin je imao republiku u onom ratu. I sada se ona vodi, ali nema naroda. Pavelić je došao do Bovića 1942. godine, ali nije mogao u našu republiku. Hteo je on sa svojim koljačima u Kirin, ali su se borci dobro držali.
Pre toga ostavili su krvav trag u Kirinu, ubili su tridesetak ljudi tu kod vrela, ispod moje kuće. Oca su odveli među prvima. U Vrginmost, a odatle u Jadovno u jame bezdanke.
Kada je rat počeo imao sam tri godine, a mati ostala udovica sa troje nejači. Borila se kao lavica, u svim zbegovima vukla nas je i nosila. Na kraju se krug zatvorio, po drugi put me je dovela na zgarište, u Kirin - kaže Sima i ne zamera pokojnoj majci ništa.


Deda Sima odmahuje rukom.


- Nisam ja obuhvaćen u tom izveštaju. Ovde niko ne dolazi, ni popisivači stanovništva, ni za izbore, a kamo li Amerikanci. Ja sam davno izbrisan - priča Sima, a uz nogu mu mešanac Garov i mače u ruci.
Priča da opština nema novaca da popravi cestu. Pre tri godine slomio je ruku pa ne može da radi sa motornom testerom sve i da je ima. Kada se 2001. vratio platio je buldožer da prokrči put, ali je ponovo propao i zarastao, a on više nema da plati.


- Opština ima sredstva za održavanje tih puteva, ali za mene nikad ne dotekne. Dvadeset godina je tako. Samo kradu i otimaju, a sirotinja trpi - priča Sima.

ŠUMA NA ORANICAMA
U opštini je srpska vlast, odmahuje glavom Sima, ali se to ni po čemu ne vidi. I oni jednako kradu i ne vide sirotinju.


A u Kirinu su kuće bile pune čeljadi. Sva šuma do "Oluje" bila je oranica. A sada niko da prođe, svrati na rakiju.


- Da me, da zlo ne čuje, zaboli ni Hitna mi ne može doći. Kada sam pre tri godine slomio rame, dva dana sam čekao doktora. Došao je peške i na nosilima su me odneli do ceste - priča Simo.


Sada živi od 150 evra poljoprivredne penzije i kaže da je veliku grešku napravio kada se 2001. godine vratio u Kirin.


- U "Oluji" su nas tukli avionima, topovima, pa pešadija. Mnogo je naroda izginulo. U koloni su ostali traktori, prikolice... U Prijedoru nas strpaju u vagone i prema Kosovu. U Nišu smo svi izašli iz voza, pobunu napravili. Tu nas je policija odvela u Pirot. Hranio sam i svinje, vrt obrađivao, svega je bilo. Bolje bi bilo da sam ostao tamo. Majka me je dovukla ovamo. I tako sam ostao u ovoj pustoši. Ovih nekoliko kokoši, pas i divlje svinje jedino su mi društvo - ubija Simu samoća.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online