Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 18.02.2014.
21:22
danas.rs A

''Nije bilo genocida ni nad Hrvatima niti nad Srbima''

Genocida nije bilo niti nad Hrvatima niti nad Srbima na teritoriji Hrvatske u ratu tokom devedesetih godina. Zato su i tužba i protivtužba pravno neosnovane, kaže za ''Danas'' najpoznatiji hrvatski advokat Ante Nobilo, povodom rasprave koja počinje 3. marta pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid tokom rata u Hrvatskoj, od 1991. do 1995. godine.

Tužba i protivtužba su pravno neosnovane: Anto Nobilo
 

Da li je bilo pametnije da su tužbe povučene?

- Bilo bi pametnije. Genocida, na svu sreću, nije bilo. Pravna situacija je nesporna i ona proizilazi iz prakse međunarodnih sudova. Od vaganja dve vlade i odluke za povlačenje tužbi izlazimo iz domena prava i ulazimo u sferu čiste politike - tajminga i trenutka kada vladama Hrvatske i Srbije odgovara da načine takav potez i povuku tužbe, a da ne naprave sebi političku štetu.

Da li će do početka procesa doći trenutak kada će tužbe, ipak, biti povučene?

- Očigledno da taj trenutak, bar što se tiče Hrvatske, nikako da dođe. Hrvatska politika je postavila niz uslova pod kojima bi mogla da povuče tužbu, ali to nisu pravni uslovi niti su u neposrednoj vezi sa samom tužbom - poput povratka kulturnog blaga ili zahteva za podatke o nestalim osobama. Faktički, traži se jedan ''elegantan'' politički izlaz da se tužba povuče, a da vlastima u Hrvatskoj to ne donese štetu.

U pitanju su političke kalkulacije?

- Kad čitate između redova, vidite da su i sami političari svesni da su obe tužbe besmislene, ali niko nema dovoljno političke hrabrosti da ih povuče. Poznajući situaciju, Vladi Hrvatske će najmanje štetiti ako ne odustane od tužbe jer su ti procesi dugi, a ona računa da će politička naplata doći u neko drugo vreme, kada vladu budu činili neki drugi ministri. Kalkuliše se sa time da bi odluka o povlačenju u jednom delu hrvatske javnosti mogla izazvati negativne reakcije, a desno-nacionalistička opozicija bi to i te kako mogla da iskoristi u borbi za vlast.

Mogu li se tužbe povući nakon što proces počne?

- Kad proces počne, postoji mogućnost vansudske nagodbe. Vlade treba da imaju u vidu da je to teže učiniti što vreme bude dalje odmicalo, kao i da će troškovi suđenja biti sve veći.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.02.2014. 21:36
Da da..sad pokusavate da se izvucete kad ste shvatili da vam nece proci ta sudska fora uz pomoc vasih zapadnih tutora....pa sad kao nije bilo genocida ni na jednoj strani...itekako je bilo 100 godina vec genocirate i asimilirate Srbe u stravicnim brojcanim razmjerama. Dosao je kraj svim vasim poganim zavrzlamama.
Sreda 19.02.2014. 00:18
Ma kakav genocid, otisli Srbi iz NDH na letovanje u Srbiju pa zaboravili da se vrate. I tako pola miliona njih a ostali izginuli od ceznje.
Sreda 19.02.2014. 02:15
Ako izbacivanje jednog naroda iz Ustava od strane drugog naroda ,a zatim i protjerivanje nije genocid ja ne znam što je osim ako oni ne priznaju samo ono što su uspjeli u Jasenovcu da ostvare.Može danas Srbija farbati mozak Srbima u Srbiji ali Hrvati su počeli rat u Hrvatskoj i tačka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online