Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 13.02.2014.
16:56
Srna A

Stepinac svetac - uvreda za Srbe!

Namera Vatikana da kardinala Alojzija Stepinca proglasi za sveca predstavlja ozbiljan pokušaj kompromitacije hrišćanske vere, uvredu srpskih žrtava, agresivnu pretnju srpskom narodu i veliko iskušenje za Srpsku pravoslavnu crkvu, smatra predsednik Upravnog odbora Srpskog nacionalnog društva "Prebilovci" Milenko Jahura.

Zločinac postaje svetac: Alojzije Stepinac

"Za mene lično nema dileme da li se verska organizacija koja posvećuje i stavlja u kalendar dokazane zločince može smatrati `hrišćanskom crkvom`", rekao je Jahura za Srnu. On ističe da Srbi ne bi trebalo da budu iznenađeni najavom da će papa Franjo kanonizovati Alojzija Stepinca za sveca. "Srbi, naravno, nisu pripremljeni na suštinsko značenje i reperkusije takvog događaja", kaže Jahura.

Rimokatolička crkva i Vatikan, prema njegovim rečima, preko svoje "crkve u Hrvata", izabrali su očekivano - da operu istinu o zločinačkom karakteru NDH i tu monstruoznu državu predstave kao normalnu nacionalnu hrvatsku državu, poput država drugih naroda.

"Ne odriču se ni u čemu svoje odlučujuće uloge u njenom stvaranju i borbi za njen opstanak. Ne poriču, ali umanjuju zločine u njoj, poluotvoreno tražeći opravdanja i odgovornost naroda-žrtava za sopstveno stradanje", kaže Jahura.

On podseća da je Alojzije Stepinac, kao nadbiskup zagrebački i predvodnik crkve kod Hrvata, bio vikar Pavelićevih oružanih snaga - ustaša i domobrana.

"Bio je i na čelu Odbora za pokrštavanje, odnosno nasilni prelazak pravoslavih u katoličanstvo u NDH, dakle u ratno vreme. Bezrezrvno i otvoreno je podržao i pozdravio stvaranje države, koja je, prema svim parametrima, bila zločinačka tvorevina. Takođe, od početka pa do kraja podržavao je NDH svojim radom i govorima, nastojeći da je sačuva i posle pada Hitlera", naglašava Jahura.

Za sve ovo, kaže Jahura, Stepinac je trebalo, prema zakonima Jugoslavije, da bude optužen i osuđen, što se i desilo.

"On nije mučenik. Stotine hiljada pravih mučenika stradavalo je na pravdi Boga u njegovoj NDH, bez njegovog glasa u njihovu odbranu. Nesporno je da su njegove zasluge za Rimokatoličku crkvu velike: u Kraljevini Jugoslaviji, u NDH i u FNRJ. Lažnom mučeničkom harizmom i `svetačkim` oreolom njegove zasluge se oročavaju za budućnost te crkve i Hrvatske", kaže Jahura.

Vatikan je zvanično potvrdio da će kardinal Alojzije Stepinac uskoro biti proglašen svecem. Očekuje se da će Alojzije Stepinac biti proglašen svetim do kraja ove godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.02.2014. 22:36
Увреда за сваког ко верује у Бога.
Petak 14.02.2014. 00:42
Lako je za ustase i vatikan, od njih srbin zna sta da ocekuje. Mene brinu ovi nasi "pastiri"...
Petak 14.02.2014. 01:26
Je li šta se bunite,što naša pametna crkva ne proglasi Njegoša za sveca?Ustaše bar do svojih drže.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online