Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 12.02.2014.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Sveti Alojzije služio Paveliću

Alojzije Stepinac, vatikanski kardinal i zagrebački nadbiskup, trebalo bi do kraja ove godine da postane svetac Rimokatoličke crkve, saopšteno je iz vatikanske Svete stolice. Ovaj kontroverzni redovnik prethodno je 1998. beatifikovan (uveden u red blaženih) u doba pape Jovana Pavla Drugog.

Za dom spremni: Alojzije Stepinac
 

Da podsetimo, kardinal Stepinac se na početku Drugog svetskog rata i formiranja Nezavisne države Hrvatske (NDH) sastao sa poglavnikom Antom Pavelićem i novoj ustaškoj državi dao punu podršku. U maju 1943. Stepinac je obavestio papu Pija XII, koji je ćutao na Hitlerove zločine, da je u NDH pokršteno 250.000 pravoslavnih Srba. Stepinac je bio i upoznat s pogromom Jevreja, Srba, Roma i drugog nekatoličkog stanovništva u NDH, kao i s ustaškim zverstvima u Jasenovcu, a nije se javno usprotivio.


Verski analitičar Mirko Đorđević misli da bi kanonizacija spornog kardinala bila preuranjena, tim pre što je svojevremeno Stepinčeva beatifikacija izazvala nezadovoljstvo među pravoslavcima, naročito Srbima.

Pročitajte još:

* Stepinac postaje svetac!?

- Gledajući kroz prizmu ekumenizma i težnje za ujedinjenjem svih hrišćana, Vatikan bi trebalo da prikoči jer ličnost i delo Alojzija Stepinca nisu do kraja rasvetljeni. Mada se pravoslavci, posebno Srbi, neće moliti tom svetom Alojziju, jer njegova kanonzicija ostaje u domenu rimokatolika, to ipak nije dobar potez, tim pre ako papa, u duhu Drugog vatikanskog koncila, želi da nastavi unapređenje odnose s pravoslavnim delom čovečanstva- smatra Đorđević.


Budući da je za 9. mart vaseljenski patrijarh Vartolomej sazvao sastanak poglavara svih kanonskih pravoslavnih crkava, naš sagovornik ukazuje da bi patrijarh srpski Irinej na tom skupu trebalo da otvori i ovo pitanje.


- Najavljuje se da će u Istanbulu patrijarsi razgovarati i o odnosima s Rimokatoličkom crkvom, pa očekujem da poglavar SPC podseti na stradanja Srba, Jevreja i Roma u ustaškoj NDH i logoru Jasenovac, da Vatikan zbog toga nije protestovao, već da 70 godina kasnije Stepinca proglašava za sveca. Smatram da bi o toj kanonizaiji svi pravoslavni poglavari trebalo da zauzmu i obznane zajednički stav - kaže Đorđević.

Kardinal isceljitelj?

Vatikan navodi da je Stepinac pomagao pojedine Jevreje, Rome i Srbe tokom Drugog svetskog rata. Kardinal Anđelo Amato je u crkvi Svetog Jeronima u Rimu rekao da je "nadležna lekarska komisija utvrdila slučaj čudesnog ozdravljenja zahvaljujući molitvama blaženom Alojziju Stepincu". To je bio poslednji uslov za Stepinčevu kanonizaciju o čemu će na jesen končanu reč dati vatikanski plenum Kongregacije.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.02.2014. 12:19
Да, било је исцељење једног бесног пса који је добио рак и није се мучио !! То су усташки свеци, који сијају пакленим огњем "... у тами најкрајњој, где је плач и шкргут зуба... " заједно са Ћопом усташом ! И са њима да се слави Божић ? Спаси нас Боже куге, глади и Хрвата !!
Sreda 12.02.2014. 13:22
Znam da je Vatikan pederska i pedofilska država i ujedno i zločinačka. Jednog će dana i Hitlera proglasiti za sveca jer je u ume krsta pobio šest miliona Jevreja i pobio 20 miliona pravoslavnih Rusa i Srba.
Sreda 12.02.2014. 12:42
Светац али у паклу!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online