Sreda 12.02.2014.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Sveti Alojzije služio Paveliću

Za dom spremni: Alojzije Stepinac
 

Da podsetimo, kardinal Stepinac se na početku Drugog svetskog rata i formiranja Nezavisne države Hrvatske (NDH) sastao sa poglavnikom Antom Pavelićem i novoj ustaškoj državi dao punu podršku. U maju 1943. Stepinac je obavestio papu Pija XII, koji je ćutao na Hitlerove zločine, da je u NDH pokršteno 250.000 pravoslavnih Srba. Stepinac je bio i upoznat s pogromom Jevreja, Srba, Roma i drugog nekatoličkog stanovništva u NDH, kao i s ustaškim zverstvima u Jasenovcu, a nije se javno usprotivio.


Verski analitičar Mirko Đorđević misli da bi kanonizacija spornog kardinala bila preuranjena, tim pre što je svojevremeno Stepinčeva beatifikacija izazvala nezadovoljstvo među pravoslavcima, naročito Srbima.

Pročitajte još:

* Stepinac postaje svetac!?

- Gledajući kroz prizmu ekumenizma i težnje za ujedinjenjem svih hrišćana, Vatikan bi trebalo da prikoči jer ličnost i delo Alojzija Stepinca nisu do kraja rasvetljeni. Mada se pravoslavci, posebno Srbi, neće moliti tom svetom Alojziju, jer njegova kanonzicija ostaje u domenu rimokatolika, to ipak nije dobar potez, tim pre ako papa, u duhu Drugog vatikanskog koncila, želi da nastavi unapređenje odnose s pravoslavnim delom čovečanstva- smatra Đorđević.


Budući da je za 9. mart vaseljenski patrijarh Vartolomej sazvao sastanak poglavara svih kanonskih pravoslavnih crkava, naš sagovornik ukazuje da bi patrijarh srpski Irinej na tom skupu trebalo da otvori i ovo pitanje.


- Najavljuje se da će u Istanbulu patrijarsi razgovarati i o odnosima s Rimokatoličkom crkvom, pa očekujem da poglavar SPC podseti na stradanja Srba, Jevreja i Roma u ustaškoj NDH i logoru Jasenovac, da Vatikan zbog toga nije protestovao, već da 70 godina kasnije Stepinca proglašava za sveca. Smatram da bi o toj kanonizaiji svi pravoslavni poglavari trebalo da zauzmu i obznane zajednički stav - kaže Đorđević.

Kardinal isceljitelj?

Vatikan navodi da je Stepinac pomagao pojedine Jevreje, Rome i Srbe tokom Drugog svetskog rata. Kardinal Anđelo Amato je u crkvi Svetog Jeronima u Rimu rekao da je "nadležna lekarska komisija utvrdila slučaj čudesnog ozdravljenja zahvaljujući molitvama blaženom Alojziju Stepincu". To je bio poslednji uslov za Stepinčevu kanonizaciju o čemu će na jesen končanu reč dati vatikanski plenum Kongregacije.

2024 © - Vesti online