Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 03.02.2014.
16:23
Beta A

"Paravojske pozvala Biljana Plavšić"

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Mićo Stanišić svedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu da je Biljana Plavšić pozvala paravojske koje su s proleća 1992. u BiH činile zločine nad Muslimanima.

Mićo Stanišić

Svedočeći po obavezujućem nalogu suda, Stanišić je izjavio da su "paravojske i parapolicije" iz Srbije, koje je većinom pozvala Biljana Plavšić, činile "masovne zločine" u istočnoj Bosni "radi materijalne koristi".

Stanišić je rekao da je Plavšić, tadašnja članica Predsedništva RS, "slala pisma kozacima, (Vuku) Draškoviću, (Željku Ražnatoviću) Arkanu da šalju svoje dobrovoljce u odbranu srpskog naroda i RS", a "uglavnom, sve što je dolazilo bili su ljudi skloni krivičnim delima ili oni koji su ih već bili izvršili".

MUP RS u to vreme "nije imao potencijal da se obračuna sa tim grupama", kazao je Stanišić i stoga je preko Karadžića krajem jula 1992. u pomoć pozvao jedinicu Saveznog SUP SR Jugoslavije.

"Ja sam izdao jasnu i nedvosmislenu naredbu: sve paravojne formacije i eliminisati i pohapsiti", rekao je Stanišić i izneo da je ta naredba bila sprovedena u Brčkom, Bijeljini i Zvorniku, a potom i u Višegradu. Pohapšeni počinioci "predati su Srbiji", odakle su i došli.

Stanišić je sugerisao da su te paravojske bile van nadležnosti MUP zato što bi se prijavljivali u jedinice Vojske RS, "a onda se odmetnuli i činili krivična dela".

"Time bi se isključili iz nadležnosti MUP... a u stvari nisu ni sa vojskom, nego u pozadini, radeći krivična dela", rekao je svedok, pominjući "ubistvo 200 ljudi" u Zvorniku.

"Zbog pritiska Plavšićke da se te njene snage ne progone, to nije ni stavljeno na

Biljana Plavšić

dnevni red" ranije, tvrdio je Stanišić.

Biljana Plavšić je 2003. godine pred Tribunalom priznala krivicu za progon Muslimana i Hrvata, i osuđena je na 11 godina zatvora, a puštena na slobodu kraje 2009, posle izdržavanja osam godiuna zatvorske kazne.

Na Karadžićevo pitanje da li je neko od njega tražio da ne progoni počinioce zločina nad nesrbima, svedok je odgovorio:

"Od mene nije".

"Da li smo mi imali zajednički plan ili sporazum da proteramo Muslimana i Hrvate?", upitao je Karadžić koji se brani sam. "Ne!", odgovorio je Stanišić, insistirajući da je, kao ministar unutrašnjih poslova, "radio u okviru zakona" i tražio kažnjavanje počinilaca ratnih zločina, bez obzira na nacionalnost.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.02.2014. 16:28
Зло које је чинила "опрала" је тако што је десетине честитих Срба завила у црно. И после свега уточиште је нашла у Београду. Ко год је сретне у Београду треба да је подсети на зло које је учинила. Биљана, само зло живи довека а зло које си ти учинила и живећа довека!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online