Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 31.01.2014.
12:37
Đ. Barović - Vesti A

"Nije iznenađenje da čuvar iz Aušvica živi u Hrvatskoj"

Nemačko Specijalno tužilaštvo za istraživanje zločina nacional-socijalizma otkrilo je da na teritoriji Hrvatske živi jedan od čuvara u zloglasnom koncentracionom logoru Aušvic, Jakob Dencinger.

Logor Aušvic poznat je i kao fabrika smrti
 


Doktor Ana Frenkel, nekadašnja predsednica Jevrejske opštine Novi Sad, a sada jedan od najbližih saradnika dr Efraima Zurofa, direktora Centra Simon Vizental, kaže za "Vesti" da očekuje od hrvatskih vlasti da će sarađivati i ukoliko se pokaže tačno, privesti pravdi čuvara iz Aušvica.

Pročitajte još:

* Čuvar iz Aušvica mirno živi u Osijeku?!

- Za mene nije nikakvo iznenađenje ukoliko je zaista pronađen jedan od čuvara logora u kome je stradalo oko 100 članova moje porodice, a moja majka je završila u gasnoj komori i samo je božjim čudom spasena jer je zlotvorima ponestalo gasa. Nažalost, posle Drugog svetskog rata veliki broj tih zločinaca se "pacovskim kanalima" spasao zaslužene kazne, a na nama je da učinimo sve da kad-tad ipak odgovaraju za ono što su proizveli, kako se tako nešto ne bi ponovilo. Zurof je od prošle godine do sada otkrio identitet najmanje 80 ljudi, a na vladama zemalja u kojima žive je da im ne dozvole da prođu nekažnjeno - kaže Frenkel i ocenjuje da su zbog takvih političkih odluka mnogi od tih zločinaca na kraju umrli prirodnom smrću, Šandora Kepira u Mađarskoj.


- Hrvatska je bila prva zemlja jugoistočne Evrope koja je pomogla Zurofu da se osudi Dinko Šakić, pa očekujem da će se ponašati mnogo bolje nego Mađarska u kojoj se nalazi još najmanje jedan ratni zločinac odgovoran za krvoproliće u Novom Sadu - zaključuje Ana Frenkel.

 

Ne javlja se na telefon

Jakob Dencinger rođen je u folksdojčerskoj porodici u Čepinu kod Osijeka 1924. godine, a njegovo ime se bez ikakvih problema može naći u telefonskom imeniku Hrvatske, gde stoji da živi u Ulici Šetalište kardinala F. Šepera.
"Vesti" su tokom jučerašnjeg dana pokušale da ga kontaktiraju, ali se sve do kasnih popodnevnih sati niko nije javljao na telefon.

POVEZANE VESTI

Petak 31.01.2014. 15:31
Molim vas nemojte tako. Uvredicete lokalne srbo-katolicke 'Hrvate' sa portala. Ispada da je njihova domovina fasisticka kloaka Evrope. Neko ce pomisliti da su imali Jasenovac, Staru gradisku i Jastrebarsko, jedini logor za decu u istoriji sveta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online