Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 27.01.2014.
15:10
Beta A

"Ubistvo 200 muslimana naredile strane službe da bi Srbi ispali životinje"

Bivši istražni sudija iz Banjaluke Jefto Janković je, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, sugerisao da su masovno ubistvo muslimana na planini Vlašić, u leto 1992, naredile strane obaveštajne službe "da bi Srbe prikazale kao životinje".

Bivši istražni sudija iz Banjaluke Jefto Janković: Masovno ubistvo muslimana na planini Vlašić, u leto 1992, naredile strane obaveštajne službe "da bi Srbe prikazale kao životinje
 

Prema optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama, policajci iz Prijedora, predvođeni Darkom Mrđom, ubili su 21. avgusta 1992. na Korićanskim stijenama oko 200 zarobljenih Muslimana. Pošto je priznao krivicu, Mrđu je Tribunal osudio na 17 godina zatvora.

Svedok Janković, koji je na Korićanskim stijenama "počeo, ali nije završio uviđaj", počinioce zločina nazvao je "kriminalcima", tvrdeći da kao istražni sudija nije imao ovlašćenja da naredi njihovo hapšenje.

"To je srpska sramota, to nam nije trebalo ... Svi razumni ljudi to su osudili", rekao je Janković. Izneo je, međutim, "sumnju" da su počinioci bili "možda ubačeni" i "preobučeni" u policajce i da je zločin izveden kako bi RS bila podvrgnuta "raznoraznim pritiscima".

"To je nekome trebalo da se Srbi prikažu kao zločinci ... To rukovodstvu sigurno nije trebalo", kazao je svedok, dodajući da niko na srpskoj strani "nije opravdavao" masovno ubistvo na planini Vlašić, koji je međutim potvrdio da su mu oficiri VRS odmah kao počinioce označili pripadnike policije.

Janković je kazao i da je "u nelegalnim uslovima" uradio što je mogao od istražnih

radnji. "Bile su nenormalne okolnosti. Nisam mogao ništa uraditi, osim što sam svojim očima video leševe u provaliji ... Samo smo mogli da snimimo, pristup je bio

Sutra svedoči Mladić

 

Na procesu Karadžiću sutra bi trebalo da svedoči ratni komandant VRS Ratko Mladić. Iako ga je na svedočenje obavezalo raspravno veće, nije izvesno da će se Mladić pojaviti u sudnici.

 

I Karadžić i Mladić (70) optuženi su za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

nemoguć".

Počinioci su žrtve, prema ranijim presudama, iz autobusa kojim je trebalo da budu odvedeni u Travnik, izveli, poređali ih na ivicu provalije, naterali da kleknu i streljali s leđa. Leševi su pali u duboku provaliju.

Svedok je tvrdio i da je video depešu kojom je Karadžić naredio tadašnjem ministru unutrašnjih poslova RS Mići Stanišiću da se počinioci zločina na Korićanskim stijenama pronađu i kazne. Janković je izjavio i da je u radu, tokom rata, imao isti odnos prema svim počiniocima krivičnih dela, bez obzira na njihovu nacionalnost. Na podsećanje tužilaca da im je 2001. izjavio da je bio pod pritiscima da krivično ne goni Srbe, Janković je to negirao, ali je potvrdio da je "hiljadu puta sam sebe izložio i imao problema".

"Ali nije tačno da je neko vršio pritisak na mene, ni stranka ni predsednik. Strane obaveštajne službe su vršile pritisak".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.01.2014. 17:28
Džaba nama sve ove informacije, kada se zna da će i on i ostali srpski junaci tamo satruliti do smrti, a ovde će konce voditi neke izdajničke marionete kojima naređuju vladari iz senke...
Ponedeljak 27.01.2014. 18:49
Шта се који к... ви хрвати на нешто палите, па управо на том Влашићу сте бежали код Срба као без главе јер вам је заправо претило да без исте останете под муслиманским ножем...
Ponedeljak 27.01.2014. 16:30
Na prvom mestu, ne postoji dokaz da je ubijeno 200 (ili 250 sto se cesce navodi u muslimansko/hrvatskim izvorima). Po svedocima, bilo je dva autobusa, do stotinak ljudi, dvanaest je prezivelo. Muslimanski institut za nestale iz Sarajeva je nasao manje od 60 tela.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online