Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.01.2014.
12:45
G. Gligorević - Vesti A

Daglas prvi put među Srbima

Daglas Edvards, za prijatelje Srbe jednostavno Dag, kanadski je slikar koji je dušu i oči napojio bojama, mirisima i toplinom prijateljstava koja je sklopio dok je prošle godine krajem leta boravio na tri likovne kolonije u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Inspiraciju koju je tamo osetio koristi i tokom ove ledene zime u Kanadi, koju, iako njegova porodica već sedam generacija živi u Torontu, nikako ne voli.

Daglas Edvards je kanadski slikar koji je prošle godine krajem leta boravio na tri likovne kolonije u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori
 

Dag je, dakle, pet nedelja uživao u Višegradu, Šćepan polju i Baru zajedno sa Đurom Lubardom, Goraždaninom koji se sa paletom i kičicom skrasio u Hamiltonu i Živkom Cerovićem, novinarom i glumcem amaterom koji je, kaže Dag, najviše "kriv" za njegovu balkansku pustolovinu. Inače, Daglas Edvards je već izlagao sa srpskim umetnicima u Hamiltonu, u aprilu prošle godine. Tamo se i rodila ideja o njegovom odlasku na likovne kolonije.

Prepun divnih utisaka o ljudima i predelima
 


Nije Daglas letos po prvi put bio u Evropi. Završnu godinu studija slikarstva proveo je u Italiji, a 80-ih putovao je i do Dubrovnika koji mu je ostao u sećanju kao prelep

grad. No, priroda i ljudi u Bosni (Republici Srpskoj) i Crnoj Gori nekako su mu baš "legli" i oduševili ga, a i njega su tamo prihvatili kao svoga, pa će ovog leta ponovo na neku od tamošnjih likovnih kolonija. Ne zna još tačno gde, nije to precizirano, jer pozivi stižu sa više strana, a u planu je i izložba sa još dvojicom tamošnjih slikara.

Osetio sam novu energiju, naprosto sam obnovio svoju želju za slikanjem: Dag
 


Sve to treba još da se utanači, međutim, Dag sigurno putuje ovog leta, jer za umetnika "najvažnije je da je prihvaćen, da se njegova umetnost poštuje".

- Zapravo, osetio sam novu energiju, naprosto sam obnovio svoju želju za slikanjem, jednostavno sam ohrabren da nastavim da radim, da slikam. Slikanje je težak rad i ne volite vi to baš uvek, ali kad postignete nešto, znači da napor nije bio uzaludan,

Dušu i oči napojio bojama, mirisima i toplinom prijateljstava koja je sklopio

pokaže se da je to što ste teško radili bilo dobro i da vas je dovelo do uspeha, veli naš sagovornik.

Pitala sam ga zašto se okrenuo slikarstvu i umetnosti kod tolikih drugih profesija u zemlji gde se o umetnosti na stvaralački, inspirativan način ne razmišlja baš mnogo i gde se dometi u toj oblasti uglavnom razračunavaju po tome šta se, koliko i gde zaradilo. Naravno, u materijalnim dobrima i novcu nema ničeg lošeg, ali je trend da je umetnost pod šapom šou-bizisa, a prosečni Kanađanin nezainteresovan za bilo šta van zabave.


- Moja majka je uvek ohrabrivala mene i moju braću da se bavimo umetnošću, jer je i sama umetnik, operska pevačica koja i dalje nastupa, pa je nedavno, za Božić, pevala u jednoj crkvi, što je, zaista, zadivljujuće, jer njoj je 87 godina. Tako sam i ja počeo sa slikarstvom i tek posle sam, u stvari, shvatio, koliko je to težak posao - iskren je naš sagovornik koji bi voleo da i u svojoj domovini oseti isto poštovanje prema umetnosti i umetnicima kakvo je iskusio u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Bez pritiska među Srbima

Ističe da je bio impresioniran time što su kolonije, bez obzira na stil koji su pojedini umetnici negovali, bila mesta gde su se svi dobro osećali i gde su pripadali samo umetnosti.
- Nije bilo "zadanog" smera, nisu nas usmeravali niti tražili kako da radimo i šta očekuju od nas, što smatram vrlo zdravim odnosom prema umetnosti. Ja, na žalost, ne smatram da je umetnost u Kanadi postavljena na zdravim osnovama jer poznate galerije
neće da izlažu vaša dela ako se ne uklapate u njihovu šemu, odnosno ako ne radite po njihovoj zamisli i niste predstavnik specifičnog stila koji oni forsiraju - kaže.

 

Samotnički posao

- Slikanje je samotnički posao, stalno vas talas nosi gore- dole, nije lako opstati i imati vere i u sebe i u svoj rad i u ovim vremenima nalaziti uvek iznova motiv da se baviš baš time što radiš. Ne volim da se stavljam u neke kategorije, jer moja umetnost se uvek menja, razvija se, uostalom kao i ja sam. Radim uglavnom uljima, vodenim bojama i akrilikom, ali ne volim da me kategorizuju kao pejzažistu, apstraktnog slikara ili nešto drugo. A na kolonijama sam osetio takvu otvorenost i spremnost da se prihvati i umetnik i njegovo delo onakvo kakvo je i zato ću ponovo da odem - priča nam Daglas u svom ateljeu u istočnom delu Toronta.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online