Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.01.2014.
15:32 >> 19:07h
Beta A

Sud: Izručite Perkovića Nemačkoj

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odobrilo je izručenje jednog od bivših šefova jugoslovenske i hrvatske tajne službe Nemačkoj koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Bivši agent jugoslovenske tajne službe Udba Josip Perković se protivi izručenju
 

Bivši agent jugoslovenske tajne službe Udba Josip Perković protivi se izručenju. Smatra da je u tom slučaju po hrvatskim propisima nastupila apsolutna zastarelost, ali i da u Nemačkoj ne bi imao pravedno suđenje.

Perković je na sud došao u pratnji advokata Ante Nobila koji je uoči sednice Veća rekao da očekuje "zakonitu odluku". On je ranije rekao da je privatnom istragom utvrđeno da hrvatske tajne službe nisu učestvovale u Đurekovićevom ubistvu 1983. godine u Bavarskoj, već da su za to odgovorne službe iz Srbije i Crne Gore.

Na odluku Županijskog suda moguća je žalba Vrhovnom sudu u roku od tri dana.

Odluka suda je nepravosnažna, a Perkovićev advokat Ante Nobilo najavio je u izjavi novinarima žalbu na presudu Vrhovnom sudu. Rekao je i da će se žaliti Ustavnom sudu ako Vrhovni sud potvrdi presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Većem je predsedavao predsednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

Hrvatski mediji spekulišu da bi Vrhovni sud odluku mogao da donese ekspresno - u roku od sedam do osam dana, te da bi u slučaju da obe sudske instance odobre izručenje, Perković mogao da bude izručen u februaru.

Nemačke optužbe odbacuje i Đurekovićev nekadašnji šef u Službi državne bezbednosti Zdravko Mustač. Obojica tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbinog operativca Vinka Sindičića.

Perković i Mustač uhapšeni su 1. januara pošto je na snagu stupio evropski nalog za hapšenje, ali su u međuvremenu obojica puštena da odluku o izručenju čekaju sa slobode, uz izrečene mere opreza. O izručenju Mustača sutra će odlučiti sud u Velikoj Gorici.

Hrvatska je uoči ulaska u EU jula prošle godine, ograničila primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine što je dovelo do sukoba s Evropskom komisijom i pretnji sankcijama Hrvatskoj. Tim izmenama Hrvatska je, među ostalim, onemogućila izručenje Josipa Perkovića Nemačkoj. Potom je postignut kompromis prema kojem se od 1. januara 2014. godine evropski nalog primenjuje bez spornog vremenskog ograničenja.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.01.2014. 17:40
Pa gde hrvati da odbiju zahtev cetvrtog reicha i firerke merkelove!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online