Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.12.2013.
14:04
Ž. Marković - Vesti A

Lisice na rukama kukavica iz Kukavice

Stravičan zločin nad srpskim civilima u selu Kukavice, kod Rogatice, koji se dogodio krajem avgusta 1992. godine kada su bošnjačke snage iz podmukle zasede ubile 25, a ranile 80 lica, mogao bi da dobije i svoj sudski epilog.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu juče su po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili sedam osoba bošnjačke nacionalnosti koje se dovode u vezu sa ovim brutalnim zločinom. Naš list saznaje da su u Rogatici uhapšeni Muhamed Šišić i Aziz Šuša, dok su na području Sarajeva uhapšeni Izet Hadžić, Tarik Šišić, Aziz Aganović i Emir Drakovac.

Detalj sa snimka Unprofora
 


Među osumnjičenima za ovaj zločin su i Zahid i Salko Alić i jedan od njih je uhapšen, dok je drugi još na slobodi. Juče se nije moglo dobiti više zvaničnih detalja o tim licima, ali činjenica da se klupko ovog zločina počelo odmotavati naišla je na odobravanje u Republici Srpskoj, kako kod preživelih iz kolone smrti u Kukavicama, tako i udruženjima proisteklim iz rata.


Predsednik Predsedništva Boračke organizacije RS Dražen Perendija kaže da je

Tanovićeva podvala


Leševi ubijenih Srba ležali su na cesti gotovo 40 dana na vrelom letnjem suncu, pa su životinje raznosile komade tela, naočigled predstavnika međunarodnih humanitarnih organizacija. U tom periodu Unprofor je sačinio i kraći snimak leševa i uništenih vozila, a zanimljivo je da je te sekvence iskoristio režiser Danis Tanović da ga u svom Oskarom nagrađenom filmu "Ničija zemlja" prikaže kao srpske zločine.

dobro da su akteri zločina u Kukavicama privedeni. On se nada da će Pravda biti zadovoljena.

- To nisu vojnici nego kukavice koje su pucale na civile iz zasede. Nadam se da će konačno pred lice pravde stati ti Alijini bojovnici koji su pucali u nenaoružani narod ubivši više od 20 civila, među kojima je najviše bilo žena, staraca i dece - naglasio je Perendija.


U napadu na kolonu srpskih civila, u kojoj je bilo oko 1.000 staraca, žena i deca na traktorima i u putničkim vozilima, Bošnjaci su ubili 25 osoba, dok je 80 ranjeno. Kolona je krenula iz sela Jabuka preko Mesića do Rogatice, ali je napadnuta u kanjonu kod Mesića. Veljko Lasica izbegao je masakr, ali je ostao trajni invalid.


- Hvala Bogu da sam doživeo da zločinci odgovaraju za počinjene zločine. Ovo će biti neka vrsta zadovoljenja za rodbinu onih koji su nedužni stradali u koloni u Kukavicama i za one koji su preživeli ovaj pakao - kaže Lasica.


On svedoči da je napad bio pomno isplaniran, sa jasnim ciljem da se uništi jezgro srpskog stanovništva u Goraždu i okolini.

Istraga se nastavlja


- Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine sproveo je temeljitu i intenzivnu istragu o ovom ratnom zločinu, koji predstavlja najveće stradanje žrtava srpske nacionalnosti na tom području, posle čega su identifikovani osumnjičeni koji su lišeni slobode. Tužilaštvo BiH nastavlja istragu, u pravcu podizanja optužnice - rečeno je u Tužilaštvu BiH.

- Pucalo se na sve strane i iz svih vrsta oružja. Goreo je asfalt, traktori, automobili i ljudi u njima, čuli su se krici i jauci na sve strane. Neki od Srba pokušavali su da nađu spas skokom u rečicu Rakitnicu, ali ni u tome ne uspevaju, jer ih stižu meci zločinaca koji nikoga i ništa nisu žalili. Sve što im je dolazilo na nišan ubijeno je, a među njima i više članova porodica Đurđević, Matović, Todorović, Ćorović... Ja sam bio u automobilu, sa kćerkom i sestrom. Svo troje smo ranjeni. Teško ranjen vozio sam skoro do Rogatice, gde sam izgubio svest. Kola su otišla u kanal. Prva pomoć pružena mi je u Rogatici, a potom sam transportovan u Vojnu bolnicu na Sokocu, gde mi je amputirana leva noga. Posle toga prebačen sam u Beograd u bolnicu, gde su me lečili skoro četiri godine - ispričao je Lasica.   

POVEZANE VESTI

Subota 28.12.2013. 16:07
Upravo su ih pustili da se brane sa slobode (dnevni avaz).....A Seselju sude 10 godina.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online