Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 26.12.2013.
02:21
Beta, Vestionline A

Tito se prevrće pod mermerom: Kosovo preti vizama Bosni

E, da je drug Tito živ, ne biste se vi, deco, ovako zavitlavali na ovim prostorima... Da Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija uvede vize Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini!? Pa svi bi vi njemu išli na odmor - na Goli Otok! Ali, ovo je vreme demokratije, čitavom regionu punom parom pomažu SAD i Evropska unija, pa može da se desi upravo to - da Kosovo uvede vize Bosni (ajde, dobro, i Hercegovini)!

BiH dobila rok do 15. januara promeni stav o priznanju putnih dokumenata građana Kosova, ili...
 


"Ako vlasti u Bosni i Hercegovini ne promene svoj stav prema građanima Kosova po pitanju priznavanja kosovskih dokumenata, poslanici bošnjačke zajednice u (takozvanom) parlamentu (samozvanog) Kosova podržaće inicijativu za uvođenje viza građanima BiH", izjavila je poslanica skupštine samoproklamovanog Kosova iz Nove demokratske partije Emilija Redžepi.


Ona je u intervjuu za RTK2 izjavila da računa na razum kod vlasti u Bosni i Hercegovini koja, kako kaže, ne bi trebalo da ugrozi postojeću privrednu, institucionalnu i kulturnu saradnju koja će biti znatno otežana ukoliko se usvoji odluka o uvođenju viza građanima BiH.


Redžepi je rekla da je Kosovo jedina zemlja u kojoj BiH ima godišnji privredni izvoz od oko 75 miliona evra.
 

Po vize u Tiranu

Vlada Kosova je odlučila da ako do 15. januara Vlada Bosne i Hercegovine ne promeni stav o priznanju putnih dokumenata građana Kosova donese odluku o obavezi posedovanja viza prilikom putovanja građana BiH na Kosovo i da će se vize moći dobiti jedino pri Ambasadi Kosova u Tirani.

"Mi smo svesni velikog uticaja Republike Srpske na vlasti u Sarajevu kada je reč o priznavanju dokumenata Kosova, ali period do 15. januara je dovoljan da se preispita dosadašnji stav. Nadam se da ćemo mi Bošnjaci imati uticaja na Bosnu i Hercegovinu i da će ona imati jedinstveni stav oko ukidanja viza za građane Kosova. U suprotnom, biće jako teško i za privrednike i za građane BiH da odlaze u Tiranu po vize kako bi ušli na Kosovo. Bošnjacima na Kosovu bi jako značilo da Bosna i Hercegovina prizna prvo nas, a onda i ostale građane Kosova", rekla je Redžepijeva.


Po pitanju rezervisanih mesta u Skupštini Kosova, Redžepi je još jednom potvrdila svoj stav:


"Ja sam član grupe u Kosovskom Parlamentu koja već duže vreme u kontinuitetu lobira kod većinske albanske zajednice po pitanju rezervisanih mesta za manjinske zajednice za još jedan ili dva mandata."


Redžepi je podsetila na to da manjinske zajednice nisu pravile nikakav problem prilikom potpisivanja nadgledane nezavisnosti Kosova i da su tada sa "premijerom Kosova dogovorena rezervisana mesta za predstavnike manjinskih zajednica, kako bi se", prema njenim rečima, "u jednom mladom i demokratskom društvu stvorili bazični principi za integraciju manjina, za šta je potrebno vreme i prostor", rekla je Redžepi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.12.2013. 04:56
Ма шок тито се преврће баш, иначе највећи увозник туњаве арнаутије у Србију и "кум" сваком деветом жвалавку у фамилији. Ако се преврће треба га фиксирати глоговим коцем...
Četvrtak 26.12.2013. 08:18
Ви НИСТЕ свесни великог утицаја Републике Српске. Док је Миле на власти биће онако како Република Српска каже. А она каже да је Косово део Србије, и документи Косова су држи воду док мајстори оду, а зна се шта ће бити кад мајстори оду.
Četvrtak 26.12.2013. 09:16
Како ли се црвене комуњарски минуси на коментаре против диктатора Тита.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online