Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.12.2013.
17:54
Beta A

Evropsko pismo Hrvtima: Referendum o ćirilici je opasan

Grupa poslanika Evropskog parlamenta uputila je danas Hrvatskoj otvoreno pismo u vezi s najavom referenduma o upotrebi manjinskog jezika i pisma i ukazuju da će to biti kršenje prava nacionalnih manjina. Zajedno s poslanicima, otvoreno pismo je poslala i ELEN, nevladina organizacija koja se zalaže za ravnopravnost jezika.

Predlagači referenduma imaju trenutni zakon u svoju korist. Od vlasti sada sve zavisi.
 

Ukupno 73 poslanika, uglavnom socijaldemokrata, liberala i zelenih, ali i četvoro članova konzervativne Evropske narodne stranke, potpisalo je otvoreno pismo u kojem "izražavaju zabrinutost zbog statusa nacionalnih manjina u Hrvatskoj i zbog mogućnosti da im se referendumom umanje ustavna prava".

Grupa okupljena oko "Štaba za odbranu Vukovara" prikupila je više od 600 hiljada potpisa za organizovanje takozvanog "referenduma o ćirilici", po kojem bi nacionalne manjine pravo na upotrebu svog jezika dobile tek kada u nekoj sredini čine polovinu stanovništva. Prema sadašnjem propisu, za to je potrebno 33 odsto.

"Društva se cene po tome kako se ponašaju prema malima i slabima, a Hrvatska je sve do sada bila dobar primer zemlje koja štiti manjine. Delom zbog toga je i postala 28. članica Evropske unije", ukazuje se u otvorenom pismu evroposlanika.

Nameru inicijatora referenduma da manjine imaju pravo na svoj jezik i pismo samo u gradovima i opštinama gde bi bili većina, potpisnici pisma nazivaju "apsurdnom i iznad svega opasnom za Hrvatsku i EU".

"Kao izabrani predstavnici evropskih građana, želimo da damo snažnu izjavu hrvatskoj javnosti, organizatorima i pristalicama ove nepravedne i opasne inicijative", ističe se u pismu.

I članovi Evropske mreže za jednakost jezika ELEN poslali su Hrvatskoj otvoreno pismo istog sadržaja.

"U evropskim relacijama je i prag od 33 odsto za pružanje dvojezičnosti već visok... U Finskoj je, na primer, dvojezičnost omogućena kad švedska manjina dostigne osam odsto stanovništva u opštini", dodaje se.

"Umeće zajedničkog života gradi se godinama, a korisno je i obogaćuje celu zajednicu. Ali, lako ga je potkopati merama podele, poput ovog referenduma", navodi ELEN.

ELEN upozorava da bi Hrvatska, organizovanjem referenduma, prekršila međunarodne povelje o zaštiti nacionalnih manjina i njihovih jezika i odredbe o zabrani diskriminacije i Povelje o osnovnim pravima i zemlja "bi se našla u neodrživom položaju i u sukobu s vlastitim ustavnim zakonom".

POVEZANE VESTI

Petak 20.12.2013. 19:07
"U evropskim relacijama je i prag od 33 odsto za pružanje dvojezičnosti već visok... U Finskoj je, na primer, dvojezičnost omogućena kad švedska manjina dostigne osam odsto stanovništva u opštini", dodaje se. Da, ali EUNDH nije Finska, već je ustaška bila i kada je po vama bila "primjer zaštite manjina", naročito viđeno za vrijeme Tuđmana koji je smišljao letke "ljubavi" za Srbe u toku rata, a nakon rata ih držao "ka' na dlanu". Nema većih licemjera, niti ih je bilo, niti će biti, kao u predstavnicima Evrope kroz istoriju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online