Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 25.11.2013.
16:54
Srna A

Poreč neće da prikuplja potpise protiv ćirilice

Grad Poreč odbio je zahtev takozvanog Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara da se na javnim površinama dopusti postavljanje štandova na kojima bi se do 1. decembra prikupljali potpisi za peticiju za takozvani "referendum o ćirilici", uz obrazloženje da su u Istri dostignuti visoki standardi zaštite manjinskih prava.

Foto: Ilustracija

Gradonačelnik Pule Edi Štifanić rekao je da lokalne vlasti na to obavezuje
dostignuti civilizacijski nivo međuetničke tolerancije i suživota u Istri, kao i da ne žele da budu deo referenduma, kojima se žele ograničiti prava manjine.

Podsećajući na dobre veze sa gradom Vukovarom, u gradonačelnikovom saopštenju se dodaje da je grad Poreč oduvek poznat kao tolerantan, otvoren i multikulturalan grad u kome se poštuju prava nacionalnih manjina i osuđuje svaki oblik diskriminacije.

U dopisu se podsjeća da je Statutom grada Poreča definisano da se pripadnicima italijanske autohtone nacionalne zajednice osigurava puna afirmacija njihovog individualnog i kolektivnog identiteta bez obzira na njihov udeo u ukupnom stanovništvu, a natpisi na pločama s nazivima mesta, ulica i trgova ističu se na hrvatskom i italijanskom jeziku.

"Imajući to u vidu, kao legalno izabrani predstavnici naše multikulturalne i višeetničke lokalne sredine, ne želimo učestvovati, pa makar i simbolički kroz dodelu prostora za prikupljanje potpisa, u pokretanju referenduma koji ima za cilj ograničavanje ljudskih, odnosno manjinskih prava. Na to nas obavezuje dostignuti civilizacijski nivo međuetničke tolerancije i suživota na istarskom području, koja se ogleda lepezom manjinskih prava ugrađenih u statute ovdašnjih jedinica lokalne samouprave, pa i u samom Statutu Istarske županije", navodi gradonačelnik.

U pismu gradonačelnika dodaje se da je ocenjeno da je instrument referenduma kontraproduktivan u postupku uređivanja međunacionalnih odnosa, naročito kada postaje sredstvo nametanja volje većine u odnosu na prava jedne nacionalne manjinske grupe koja je, po definiciji, u slabijem i podređenom položaju", prenose mediji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.11.2013. 19:35
Na Istranima nikada nije radjena verska i nacionalna lobotomija katolicke crkve. Nije bilo potrebe jer je Istra uvek racunata kao sigurna katolicka teritorija - venecijanska a potom habsburgovska. Drugo i verovatno najvaznije, to je po svemu sudeci jedino mesto gde zaista ima Hrvata u nacionalnom smislu te reci. Mozda gresim, ali mislim da su jedine teritorije NDH gde se Cakavci tj Hrvati mogu naci upravo Istra i jedan deo Zagorja. Ti ljudi, zaista Hrvati a ne Srbokatolici, su uglavnom operisani od mrznje prema Srbima. Njihov narod postoji i bez nje jer ima svoj jezik i kulturu kao i svaki drugi. Srbi katolici tzv hrvati imaju srpski jezik i nekulturu u svakom pogledu. Ne zamerite ako gresim
Ponedeljak 25.11.2013. 18:12
Opšte je poznato da je mržnja Hrvata prema Srbima to veća što su kasnije promenili veru. Tako da je sada najveća mržnja u Dalmaciji i Slavoniji sa druge strane Istrani i Zagorci su pravi Hrvati i kod njih nema mržnje prema Srbima!
Ponedeljak 25.11.2013. 17:32
Porec,Pula, i u svim istarsko-primorsi kraevima vlada druga kultura. To su turisticka mjesta gdje svi narodi dolaze od koih oni i zive.Vukovar je jedno zaostalo selence a to se prepoznae po cirilici.Nemam namjeru nikog da vriedjam,ali mozda nekad vukovarcanima dodje iz zadnjice na gore?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online