Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.12.2013.
17:12
Beta A

Bivši lider Srba: Žalim za počinjenim zločinima

Svedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši lider Srba u Prijedoru Milomir Stakić potvrdio je pred Haškim tribunalom da su nad nesrbima u toj opštini 1992. počinjeni teški zločini i izrazio je žaljenje žrtvama. Stakić je, međutim, tvrdio da u to vreme nije znao za većinu zločina nad Muslimanima i Hrvatima, te da nije bio "glavni odgovorni" za njihovo počinjenje.

Bivši lider Srba u Prijedoru Milomir Stakić potvrdio je pred Haškim tribunalom da su nad nesrbima u toj opštini 1992. počinjeni teški zločini i izrazio je žaljenje žrtvama
 

Milomir Stakić je izjavio i da nikada nije postojao plan da Prijedor bude jednonacionalna, srpska opština, kao i da nikada nije čuo Karadžića da se zalaže za deportaciju nesrpskog stanovništva i stvaranje jednonacionalne srpske države.

Tribunal je Stakića (50), koji je bio predsednik SO Prijedor i lokalnog kriznog štaba, 2006. pravosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog progona, istrebljenja i ubistava Muslimana i Hrvata u Prijedoru. Na svedočenje u procesu Karadžiću, Stakić je doveden iz Francuske, gde služi kaznu.

Stakić je posvedočio da je 1992. znao za dva masovna zločina nad Muslimanima u opštini Prijedor - za ubistvo oko 120 osoba u logoru Keraterm, 22. avgusta, i za streljanje oko 200 muškaraca na Korićanskim Stijenama na planini Vlašić, 21. avgusta.

Na pitanje tužiteljke Katrine Gustavson da li sada zna za nezakonito pritvaranje "hiljada" nesrba pod nehumanim uslovima u logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm i ubistva "stotina i stotina", Stakić je odgovorio:

"Na mom suđenju, ja sam saznao i za mnoge druge zločine koji su se, na žalost, desili u opštini Prijedor...Slažem se sa onim što piše u presudi o tim zločinima...Ni ja, ni moja odbrana nismo pokušavali da negiramo, niti omalovažavamo te zločine,  nego da pokažemo da ja nisam bio taj veliki i važan igrač - Ne slažem se da sam ja bio glavni odgovorni za te zločine".

Stakić je izrazio "duboko žaljenje za sve ono što je učinjeno mojim sugrađanima u tom periodu" ali i naznačio da "u tom trenutku, ja nisam znao za te zločine".

Stakić je posvedočio i da je "za Omarsku i Trnopolje bila nadležna policija, a za Trnopolje vojska" RS, a da krizni štab, na čijem je čelu on bio, nije mogao naređivati ni policiji, ni vojsci. Zločine u tim logorima, po Stakiću, činili su i "kriminalci" radi pljačke.

Karadžićev svedok odbio da odgovori na dva pitanja da ne optuži sebe

Pre Stakića, Karadžić je kao svedoka odbrane pred sudije izveo pukovnika VRS Ljubišu Bearu, koga je Tribunal 2010. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici.

Veći deo Bearinog kratkog svedočenja bio je zatvoren za javnost, pošto je on odbio da odgovori na dva Karadžićeva pitanja, kako ne bi optužio samog sebe.

Karadžić je Bearu pitao da li ga je ikada usmeno ili pismeno obavestio "da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani; da se streljaju ili da su streljani", kao i da li je o tome ikada napisao ili pročitao bilo kakav dokument.

U skladu sa pravilima, sudije su, potom, svedoka obavezale da odgovori na ta pitanja, uz garanciju da odgovori neće biti upotrebljeni protiv njega. Beara je odgovorio, ali iza zatvorenih vrata. Karadžićev pravni savetnik Piter Robinson zatim je zatražio da se Bearini odgovori objave, budući da svedok nije rekao ništa što bi ga optuživalo. Sudije su uzvratile da će o tome doneti odluku tokom unakrsnog ispitivanja Beare, koje je zakazano za 22. januar iduće godine.

U otvorenom delu zasedanja, Karadžić je pitao Bearu i da li su ikada tokom rata razgovarali.

"Viđali se jesmo, ali mislim da nikada nismo razgovarali", odgovorio je Beara.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.12.2013. 17:14
Bravo junace. Pokajanje je spas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online