Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 17.12.2013.
07:42
Srna A

Hrvatska: Vandali oštetili pravoslavnu crkvu u Voćinu

Srpsko narodno veće SNV u Hrvatskoj saopštilo je da su protekle noći devastirane ograda i kapija pravoslavne crkve Svetih otaca u Voćinu, u kojoj je obeleženo 22 godine od stradanja i egzodusa 50.000 Srba sa područja zapadne Slavonije i Bilogore.

Foto: Ilustracija

"Osuđujemo vandalizam u Voćinu nad pravoslavnom crkvom, ali i neefikasnost i sistematsko nečinjenje nadležnih kad je reč o kažnjavanju ratnih zločinaca i identifikaciji posmrtnih ostataka Srba nestalih u periodu od 15. decembra 1991. do kraja januara 1992. godine", navodi se u saopštenju.

Slatinski paroh služio je juče liturgiju i parastos pred nešto više od stotinu žitelja ovog kraja, čitajući imena ljudi kojima se svaki trag izgubio od ulaska hrvatskih snaga u Voćin 15. decembra 1991. godine. U saopštenju se navodi da je priprema i realizacija ovogodišnjeg komemorativnog okupljanja izazvala niz negativnih reakcija.

"Uprkos jasnom izražavanju saučešća i tužnom sećanju na hrvatske žrtve ubijene kada su srpske snage kontrolisale ovo područje, SNV je opstruisano pravo na dostojno sećanje i komemoraciju srpskim civilnim žrtvama čime je u lokalnom stanovništvu stvoreno stanje straha. Nažalost, u noći sa 15. na 16. decembar atmosfera opstrukcije kulminirala je devastacijom ograde i kapije crkve u Voćinu", navodi SNV.

U saopštenju se ističe da su ometanje priprema komemoracije i devastiranje bogomolje jasni pokazatelji atmosfere u kojoj se srpskoj zajednici ne želi dozvoliti čak ni komemorativno okupljanje i sećanje na stradanje i egzodus.

Iz SNV ističu da je moralna satisfakcija i pronalaženje i identifikacija nestalih ljudsko pravo žrtava i njihovih srodnika. "Sećanje na žrtve i egzodus je ljudsko pravo i obaveza zajednice. Uskraćivanje i jednog i drugog prava odgovornost je države", upozorava se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.12.2013. 08:02
To nije nista novo.To je redovna praksa u ,,najdemonkraticnoj " drzavi na svetu.
Utorak 17.12.2013. 11:35
Ustaška EUNDH!
Utorak 17.12.2013. 11:34
Za sva zla protiv Srpskog Pravoslavnog naroda koje je vatikan isplanirao, sprovodio direktno ili indirektno pomagao nadam se da ce neka buduca Srbija da kazni tako sto ce zakonom da zabrani katolicku crkvu na prostoru koji kontrolise. Vatikan je najveci neprijetelj Pravoslavlja i unistavace Pravoslavlje sve dok postoji ijedna Pravoslavna drzava ili Pravoslavni narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online