Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.03.2010.
14:17
Tanjug A

Pusić: Srbija i Hrvatska bi trebalo da povuku tužbe

Odnosi između Srbije i Hrvatske moraju biti poboljšani, jer značajno utiču na stabilnost celog regiona, rekla je danas predsednica hrvatskog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa EU Vesna Pusić.

"Odnosi između Hrvatske i Srbije su takvi da su oduvek stabilizovali ili destabilizovali ovaj region. Zbog toga bi trebalo izgraditi odgovorniju politiku da bi se odnosi popravili i na taj način stabilizovao region", rekla je Pusićeva u intervjuu Tanjugu.
 

"Evropska unija je projekat stabilizovanja i izgradnje država u našem regionu i istovremeno jedna vrsta mehanizma koji olakšava njihovu izgradnju, ali je, kad su evropske integracije u pitanju, ceo posao na nama", smatra Pusićeva.
 

Vesna Pusić, visoki funkcioner Hrvatske narodne strane, juče je u Beogradu učestvovala na skupu koji je Liberalno-demokratska partija organizovala povodom sedam godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Povlačenje tužbi: Vesna Pusić

Kada je reč o evropskim integracijama Hrvatske, ona je istakla da smatra da će ove godine biti završeni pregovori s EU, ali da će Zagreb i kad postane članica EU imati dosta zadataka koje je potrebno obaviti.
 

Prema njenom mišljenju, Srbija na putu ka EU "može mnogo da profitira iz hrvatskog iskustva, kako kada je reč o onom dobrom što treba uraditi, tako i o onome što treba izbegavati".
 

Ona je, takođe, dodala, da bi trebalo da Hrvatska ustupi Srbiji prevode pravnih dokumenata, u skladu sa odlukom hrvatske vlade od 30. decembra prošle godine.

"Situacija je relativno slična, kao i problemi, što je odličan temelj za saradnju između Srbije i Hrvatske i neku vrstu zajedničkog posla važnog za region, a to je da sve zemlje postepeno transformišu svoje unutrašnje situacije na nivo prihvatljivih evropskih standarda.Treba se držati civilizovane, pristojne, pravno uređene države", rekla je Pusić.

Kada je reč o pitanju Kosova, oko kojeg dve države imaju suprotne stavove, Pusićeva je rekla da je, po njenom mišljenju, Hrvatska opravdano priznala nezavisnost južne srpske pokrajine.

"To je činjenica koja je jednostavno nezaobilazna. Drugo je pitanje kako je do toga došlo, koja je politika do toga dovela", rekla je ona.
 

Pusićeva je, međutim, ukazala, da ni jedna ni druga zemlja nisu razmišljale o tome "koji bi u tim osetljivim pitanjima bio sledeći korak ili drugi elementi politike koji bi pomogli da se jedna neugodna situacija bar donekle ublaži".
 

Ona je kao primer za takav korak navela povlačenje tužbe Hrvatske za genocid protiv Srbije i srpske kontratužbe pred Međunarodnim sudom pravde, dodajući da će one bespotrebno opteretiti generacije koje za to nisu odgovorne.
 

Pusićeva smatra da otvorena pitanja između dve države, kao što su suđenja za ratne zločine, nestala lica, povratak izbeglica ili pitanje granica ne treba da rešavaju šefovi država, već da ih treba rešavati na nivou ministarstava i pojedinih resora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online