Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 26.11.2013.
18:36
Beta A

Sudija Meron obilazi samo bošnjačka stratišta

Predsednik Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron posetio je danas bivši logor Omarska kod Prijedora, koji je otvoren u maju 1992. i kroz koji je prošlo preko 5.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. On je u Omarskom rekao da je užasno iskustvo biti na mestu gde se "još vide tragovi metkova" i čuti iskustva bivših zatočenika.

Meron u logoru Omarska
 

"Užasno je iskustvo za mene videti ono što se dešavalo ovde. Biti prisutan na mestu gde su svako jutro, kao što je iz svog iskustva rekao bivši logoraš Satko Mujagić, kada je hrana dovožena iza ove kuće, odvoženi mrtvi ljudi i videti još sveže ožiljke i rupe od metaka koji se nalaze upravo na ovom objektu...", kazao je Meron novinarima u Omarskoj.

Predsednik Haškog tribunala je sa nekolicinom bivših zatvorenika posetio "belu kuću", jedan od četiri objekta nekadašnjeg logora Omarska, kojima danas upravlja kompanija ArselorMital. "Razumećete da je užasno dirljivo, ali ovo nije mesto za govore, nego za osećaje i razmišljanje", rekao je Meron novinarima u Omarskoj.

Bivši logoraš Satko Mujagić izrazio je nezadovoljstvo što posetiocima nije bio omogućen ulaz u ostale objekte, u kojima su u leto 1992. bili logoraši.

Sudija na iskopinama masovne grobnice Tomašica kod Prijedora

Meron je juče obišao najveću masovnu grobnicu u BiH, Tomašica kod Prijedora, gde je izjavio da mu je "žao i da ga je strah kada stoji licem u lice sa užasom koji jedan čovek može uraditi drugome". Izjavio da ga "Tomašica podseća na Poljsku, koncentracioni kamp pored kojeg je odrastao u Drugom svetskom ratu i u kome mu je ubijena majka".

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza logoraša i Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila ocenili su neprimerenim to što Meron nije posetio mesta stradanja Srba u BiH, kao što su moguća masovna grobnica ubijenih Srba u sarajevskom naselju Buća Potoku, bivši logor u kasarni "Viktor Bubanj", kao i mesto stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Ove organizacije smatraju da je neodlazak Merona na ta mesta pokazao da "međunarodna zajednica svesno zaobilazi srpske žrtve".

Bošnjaci: Kasno je došao

 

Meron se sastao i s predstavnicima prijedorskih logoraša koji su rekli da Prijedor treba da dobije status grada u kojem je u prošlom ratu "počinjen genocid". Bivši logoraš i predsednik Udruženja logoraša "Prijedor '92" Mirsad Duratović ocenio je i da je Meron "zakasnio s posetom".

 

"Ovu grobnicu počeli smo otkopavati pre dva meseca. U međuvremenu, Sud je na slobodu pustio Darka Mrđu za čijim žrtvama, njih oko 200, još tragamo", rekao je Duratović.

 

U masovnoj grobnici Tomašica je do sada je ukupno ekshumirano 796 tela. U grobnici se nalaze pomrtni ostaci civila iz prijedorskih sela, kao što su Rizvanovići, Bišćani i Sredice, i jedan deo zatvorenika logora Keraterm. Zbog velikog broja žrtava, njihov ukop se ne može očekivati pre 2015. godine.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.11.2013. 18:52
Stara jednostrana djukela !
Utorak 26.11.2013. 20:02
Kad je već došao tu gde jeste trebao bi obići i pravo stratište koje je 100-tinjak puta veće nego to šta je obišao (Jasenovac). A mogao bi otići i na Mrakovicu (Kozara) da vidi spiskove poginulih Srba u borbi za slobodu. Godinama nije bilo srpske dece koji bi stasali za vojsku. To što radi Merion je dokaz da se zločin isplati jer sada kako vidimo nikog ne brine što su Srbi istrebljivani na tom području.
Utorak 26.11.2013. 20:48
Mr. Moron, nema to nikakve slicnosti sa istrebljivanjem Jevreja od strane nacista. Jevreji nikog nisu napali, i nikog nisu ubijali. Muslimani su poceli rat, napali Srbe i prvi prolili krv. Prijedor nije izuzetak. Daleko od toga da su "nevine zrtve" kojima ih predstavljas. Takodje, pitam se i kako pisac clanka zna da su u Tomasici iskljucivo tela muslimana civila, a ne i zelenih beretki, kojih je u predelu Prijedora bilo do par hiljada, i naoruzanih muslimana civila koji su sa njima ucestvovali u dejstvima protiv Srba? Koliko je muslimana civila poginulo u borbama koje su zapoceli "njihovi"? Zar su srpski zivoti - preko 1000 samo u Prijedoru - zaista toliko nebitni da nisu vredni pomena?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online