Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.11.2013.
16:31
Beta A

"U Omarskoj ubijali paravojni 'posetioci'"

Svedok odbrane Željko Mejakić potvrdio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, da je u leto 1992. bilo žločina nad Muslimanima u logoru Omarska kod Prijedora, ali je tvrdio da nisu bili planirani i da su ih počinili paravojske i "posetioci" spolja.

 

Mejakića koji je bio šef policijskog obezbeđenja u Omarskoj, Državni sud BiH je pravosnažno osudio na 21 godinu zatvora zbog nezakonitog pritvaranja pod nehumanim uslovima, ubistava, mučenja, seksualnog nasilja i progona zatvorenika.

Za te zločine optužen je i Karadžić (68), tadašnji predsednik Republike Srpske, u okviru tačke optužnice koja ga tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština, uključujući i prijedorsku, imao razmere genocida.

Mejakić je tvrdio da je većina od 3.400 Muslimana, koji su bili zatvoreni u "sabirno-istražnom centru" u Omarskoj, bila osumnjičena da su kao ekstremisti učestvovali u borbama protiv srpskih snaga. Posle ispitivanja, polovina ih je prebačena u logor za ratne zarobljenike na Manjači, a polovina "oslobođena" preko "prihvatnog centra" u obližnjem Trnopolju.

Zločini, po Mejakiću, nisu bili "planirani" i "niko nije naredio" ubistva, silovanja ili progon, već su odgovorni bili "pojedinci", većinom pripadnici paravojnih snaga i "kriminalnih grupa", koji su u logor dolazili spolja, što policija nije mogla da srpeči. Bilo je, međutim, i "slučajeva" kada su i pripadnici obezbeđenja činili krivična dela.

Svedok je izjavio i da nije nikada čuo da srpsko vođstvo planira etničko čišćenje nerspkog stanovništva.

Tužiteljka En Saderlend predočila je, tokom unakrsnog ispitivanja, Mejakiću da je više od 300 ljudi poslednji put viđeno u Omarskoj, pre nego što su njihova tela ekshumirana iz masovnih grobnica. Ne opovrgavajući to, Mejakić je sugerisao da za te zločine nije bilo odgovorno obezbeđenje u Omarskoj, zato što su muslimanski zarobljenici bili izvedeni iz logora i ubijeni na drugim mestima, nekada udaljena i 100 kilometara.

"Mnogi su poslednji put viđeni u Omarskoj živi, napustili su je i gubi im se svaki trag. Njihova smrt se povezuje s Omarskom, po meni neopravdano".

Svedok je naglasio i da "nikada nije negirao da je u Omarskoj bilo ubistava". Na podsećanje tužiteljke da je u izjavi Karadžićevoj odbrani pomenuo samo dva ubistva, odgovorio je da su to bili slučajevi u kojima su akteri bili policajci i stražari.

Mejakić je potvrdio i da su u Omarskoj zatvorenici držani pod neodgovarajućim uslovima, uz nedovoljno hrane, te da su bili svakodnevno bili prebijani, neki i nasmrt, tokom ispitivanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online