Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 25.11.2013.
14:42
M. Roknić - Vesti A

Srbima povratnicima računi veza sa svetom

Selo Rujnica, sakriveno na šumovitim rubovima Petrove gore iznad doline reke Gline, koja na tom delu razdvaja Hrvatsku i BiH, tipično je srpsko posleratno selo. Deli tužnu sudbinu stotine takvih naselja u Hrvatskoj u kojima nema nijednog stanovnika ili tek nekoliko staraca.

Zaboravljeni: Matija, Zagorka i Đoko
 

Rujnica je do Oluje brojala pedesetak domaćinstava, a danas samo tri. Od oko 200 stanovnika vratilo se šestoro u poodmakloj životnoj dobi i narušenog zdravlja. Ne posećuje ih niko, osim drvoseča i lovaca opremljenih terenskim vozilima. Jer se u Rujnicu, osim peške, ne može doći.

Tuđmanov zavet


"Vi ste meni čudan svet. Pa kako ste tako brzo zaboravili Tuđmanove reči dok smo još bili u koloni. Ispratio nas je rečima da je naše samo ono što smo na opancima poneli. I šta bi vi sada hteli", pita Zagorka kroz smeh Milu i Matiju prisetivši se šta joj je u Oluji ostalo kod kuće: Deset krava, 50 ovaca, svinje, traktor, mašine...

Matija Vorkapić (68), sa suprugom Milkom, vratio se pre decenije. U prvih nekoliko godina izgubili su zdravlje i snagu probijajući put do kuće. Bio je, kaže, toliko zarastao i izlokan da se ni pešice nije moglo proći. A oni su imali samo zidarska kolica, kramp, ručnu testeru i nepokolebljivu volju da urede put do kuće.

A tek kuća. Novu, koju je pred samu Oluju završavao, zatekli su bez krova, vrata i prozora, opustošenu i opljačkanu, pa su uselili u oronulu brvnaru, koja ni pljačkašima nije bila izazovna.

"Zatekli smo pustoš i krš na imanju. Sve što je vredelo odneseno je, a dva kilometra puta propalo je i zaraslo. Zdravlje smo izgubili radeći na toj cesti, a sve ove godine nisu nam dovezli ni kubik kamena, da pokrpimo što voda odnese", ogorčen je Matija na opštinu i državu koje ih nađu samo kada treba nešto uzeti, platiti komunalni doprinos, slivne vode i slične namete.


Sa njim je i prvi komšija, Đoko Ivošević (54), koji od Oluje živi u Novom Kneževcu, a kući u Rujnicu došao je na nekoliko dana, da ga želja mine. Na povratak i ne pomišlja.
 

"Kakav povratak, od čega i kako ovde da živim, gde bi deca išla u školu, šta bih ja radio. Ovde je sve daleko, škola, doktor, nema naroda", kaže Đoko.

Mile Malobabić

Na drugom kraju pustog sela imanje je Mile Malobabića (63). I on se sa suprugom Zagorkom (58) vratio iz izbeglištva pre 13 godina. Još su bili u snazi, pa su nekako gurali, bez ikakvih primanja. Sinovi su se skućili u Srbiji, u Ugrinovcima, pa ih obiđu leti, na nekoliko dana, da vide unučad.

"U celom selu nas je šestoro u tri kuće, udaljene tri kilometra jedna od druge. Sada čekamo prvi sneg i nećemo se videti dok se ne otopi. Ne daj Bože da nekome zatreba doktor, do nas ne može doći", kaže Mile i čudi se kako uspevaju da im u njihovu nedođiju redovno dostave račune.


Računi su njihova jedina veza sa vlastima, opštinom, državom. Da nije računa ne bi ni imali osećaj da su hrvatski državljani, gotovo izjednačeni sa Hrvatima. Pred državom svi su jednaki, kada su obaveze u pitanju. A prava?


"Od svih blagodeti civilizacije imamo samo svetlo u kući, nema vodovoda, javne rasvete, nema prohodnog puta. Za ove kućerke plaćamo komunalne namete kao da živimo u urbanim mestima, a ovo je pustoš u kojoj se dobro osećaju samo divlje zveri", kaže Mile.


Od 200 evra penzije Matija lakše plati sve te namete, ali ga zaboli što mora da plati slivne vode, a kiša mu curi u krevet. Na obnovu nije imao pravo jer mu je ostala "cela" stara kuća. Sve ih to ne bi toliko bolelo, da hrvatska sela u opštini ne blešte kao božićno drvce, sva su asfaltirana, u svakom je javna rasveta, vodovod, odvoz smeća, a sve to i Rujničani plaćaju.

Čekaju da krepamo
 

Matija Vorkapić

"Neka otimaju, nemaju još mnogo, ali najbolje bi bilo da nas isele, ali da bar nešto plate. Sada su u Evropi, trebalo bi da budu pošteniji", traži Zagorka izlaz iz Rujnice, a Matija kao da je nije čuo priča: "Čekaju da krepaš, da nikog više ne uznemiravaš. Dok je bilo zdravlja, nekako smo se borili, a šta ćemo sada".

 

Evropska briga


"Naš Milorad Pupovac gurao je Hrvatsku u Evropsku uniju upornije i doslednije od Sanadera i Kosorove, a sada nam poručuje da su naši problemi evropska briga. Od te brige samo će nas zaboleti glava", zaključio je Mile.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.11.2013. 12:27
Nije mi jasno zasto novinari lazu, koji im je interes, cudi me da g-din M.Roknic nezna ili nece da zna da ne postoji slo Rujnica nego da je to zaseok sela Katinovac, u selo Katinovac se vratilo vise od 3 clana, on sa tim umanjuje selo i ide na ruku vlastima RH jer navodi da nema vode, puta itd, pa ko ce za tri stanovnika da gradi vodovod, ali da je napisao pravu istinu koliko ima stanovnika, koliko ima grla stoke, kakvi su izvori za snabdevanje pitkom vodom to bi dalo sasvim drugaciju sliku. Dobro znam situaciju u tom selu, tacno je da u svim selima sa hrvatskim zivljem ima postavljena javna rasvjeta i svi putevi asfaltirani a u Katinovcu ne postoje ni osnovni uslovi za zivot.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online