Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 20.11.2013.
13:20
Beta A

"Hrvatski nacionalizam više brine od srpskog"

Mediji u Srbiji posvetili su samo "skromnu pažnju godišnjici patnji u Vukovaru. Šta taj zaborav znači i kako da ga tumačimo, postavio je pitanje slovenački list Delo i pozabavio se problematikom nacionalizma.

Hrvatski nacionalizam prevazilazi sve razumne granice...a za to je zaslužna i Srbija
 

Kako kaže list, pošto se o Vukovaru pre više od dve decenije govorilo kao o gradu u kojem su žrtve zločina bili samo Srbi, u srpskoj javnosti je preovladavala mržnja prema Hrvatima. Međutim, "kada su na videlo došli srpski zločini u Srbiji je došlo do tihe saglasnosti da je sve što se dešavalo u Vukovaru strašno samo po sebi".

"U tom svetlu je zaborav dobar, jer u Srbiji više nije prisutno neprijateljstvo, koje su proizvodile jednostrane priče o Vukovaru, što ne znači da je Srbija doživela velike promene", piše još list i konstatuje da je "srpsko javno mnjenje još nacionalnističko, političke promene su prividne, jer se radilo samo o političkim potezima najviših političara".

Dan sećanja

Sa druge strane, "ako polazimo od činjenice da su u Hrvatskoj protivnici vladine politike o dvojezičnim natpisima u Vukovaru sprečili državni vrh da se pokloni vukovarskim žrtvama čini se hrvatski nacionalizam više zabrinjavajući od srpskog".

To što on prevazilazi sve razumne granice zaslužna je i Srbija, koja se nije spremna ozbiljno sukobiti sa vlastitom prošlošću, dodaje list.

Delo ističe da je "bivši srpski predsednik Boris Tadić progutao obećanje da će Srbija otkriti istinu o masovnim grobnicama Hrvata u Srbiji, kao i o pobijenim hrvatskim ratnim zarobljenicima i civilima u Vukovaru, a mrtvo slovo na papiru je ostalo i njegovo obećanje da će Srbija otvoriti arhive vojske Srbije, koja je naslednica JNA".

POVEZANE VESTI

Sreda 20.11.2013. 13:32
Slovenacki konjusari su u pravu. Mi Srbi jesmo krivi za tzv hrvatski nacionalizam. Nacionalizam nacije koja ne postoji a za cije stvaranje smo mi najzasluzniji. Zamislite da danas neko proglasi Vojvodjansku naciju. E tako je bilo 1900 godine kada je Vatikan 'Hrvate', regionalan pojam, izjednacio sa nacionalnim. Niko to ozbiljno nije shvatio do kralja A. Karadjordjevica koji ih unosi u ustav i naziv drzave kao naciju. Kralj Jugosloven gusi srpstvo katolickih Srba izmedju dva rata kako bi postojala Jugoslavija i to u nacionalnim granicama njegovih nalogodavaca. Dubrovcani ce biti prvi Dalmatinski cetnici 1941. Posle 45' svi konacno postaju 'Hrvati', zapocet posao kralja zavrsava Broz.
Sreda 20.11.2013. 15:08
"To što on prevazilazi sve razumne granice zaslužna je i Srbija" - која новинарска превара, sad криве Србију због тога што нацисти у Хрватској скидају табле. Шта је следеће, кривиће Србију за логор у Јасеновцу? Друго, Тадић је био издајник Србије и jedna будала. Треће (по Српски), зашто толико велико интересовање за Србију?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online