Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.11.2013.
14:11
R. TASIĆ - Vesti A

Sina traže šest godina

Za Mitra i Slađanu Todorović, Mitrovog brata Vidoja, majku Mariju i sina Gavrila iz sela Veletova vreme je stalo 7. novembra 2007. godine kada je na obali Drine u Višegradu nestao njihov sin Miloš, devetogodišnji dečak, učenik trećeg razreda osnovne škole "Vuk Karadžić".

Na obali Drine: Neutešna majka Slađana
 

Na stotine besanih noći, dana koji nikad da prođu za ove siromašne ljude iz zabačenog višegradskog sela, poznatijeg po srednjovekovnoj kamenoj građevini Kuli, opisanoj u pripoveci Ive Andrića "Veletovci", prošlo je u iščekivanju dobrih ili loših vesti o dečaku koga su neizmerno voleli.
 

Suze presahle

Na okamenjenim licima ove porodice više se ne čitaju naleti emocija. Suze su davno presahle, a pogled ostao ukočen, uprt kroz prozorsko okno u brdo Tetrebicu, u nevidljivu tačku na plafonu ili natruo patos od lučevih dasaka prefarbanih u žuto.

Ovi sadašnji Veletovci žive u skromnoj kućici, ispod blatnjavog seoskog puta, u senci stare kamene građevine, kućici koja miriše na vlagu, a odiše očajem, tugom i nevericom. Sa usana članova ove nesrećne familije kao eho nad stolačkim visovima po stoti put odzvanjaju reči istih misli.


"Sve smo učinili da našem sinu Milošu bude bolje, spasli smo ga svakodnevnog pešačenja do desetak kilometara udaljene škole u Dobrunu, gde je dve godine išao, a pratila sam ga jer nije smeo sam kroz šumu ili cestom kojom jure auti", priča majka Slađana, držeći u krilu drugog sina Gavrila, čupavog plavog dečaka sa tugom u širom otvorenim zenicama.
 

Nestao 7. novembra 2007. godine: Miloš Todorović

Ona podseća da je sa Mitrom iznajmila stan na obali Drine u Višegradu, da je detetu bliže škola, da je hranilac porodice lakše dolazio do posla nadnicom, da je dete volelo loptu, da se igralo na obali reke...


- Kad su mi javili da se utopio u Drini nisam mogla poverovati. Tražili su ga danima, rovili reku uzduž i popreko, a ja sam se molila Bogu i govorila u sebi "Nije tu moj Miloš, on je negde odlutao, doći će da obraduje majku, da mu dam spremljenu školsku torbu sa knjigama i užinom koja se od dana nestanka okamenila..." - kaže Slađana.


Premalen je ishabani kauč u kući u Veletovu da primi svu muku čovečju koja se na njega navalila. Zbijenim na ovaj deo nameštaja, pripijenim jedno uz drugo ovim ukućanima se čini da će lakše savladati bol i konačno, jednom, uz škripu vrata, na svetlu koje će kroz njih blesnuti videti lik dečaka koji se vratio sa nekog dalekog i njima nepoznatog puta.
 

Sirotinja

Mitar je hranilac porodice, u kojoj niko nije nikad bio zaposlen, a nije ni sada, i u kojoj ni hleba za drvenim slavskim astalom nema dovoljno.
- Nakon saznanja da ni ronici, ni policija, ni ribari, nisu pronašli ni telo mog sina odlučio sam da napustim iznajmljenu kuću u gradu i vratim se svom Veletovu - kaže Mitar.

 

- Nikad nismo prestajali da tražimo naše dete. Pisali smo po novinama, na televiziji, pomagali nam mnogi dobri ljudi, ali uzalud. Kad su isušivali jezero nizvodno od Višegrada u koritu Drine smo ga tražili. Džaba, ni traga ni glasa. Pomišljali smo da je otet kao belo roblje, svašta smo mislili... - priča izbezumljeni otac.
Baka Marija ništa ne progovara. Gleda oko sebe, a ne vidi, sluša a ne čuje, veruje a ne može da poveruje.


Huči veletovski potok u blizni kao da mutnom vodom želi da otera tugu ispred Todorovića praga.


"A Miloš se nije utopio, kažem vam ja, on je nestao, uzdam se u Božju pomoć da će se, uz ovu livadicu pored vodenice pojaviti moj sin. Kupiću mu lepšu loptu nego onu koja je pronađena na obali Drine, kad su rekli da se utopio. A ovde je širina, pa nek se igra do mile volje, nećemo mu više braniti... „ govori, kao samo za sebe, nesrećni otac.
 

Očajni: Vidoje, Marija, Gavrilo i Slađana Todorović
 

U zaseoku Kula, u dolini, mrak pre pokuca na prozore nego u ostalim sokacima sela Veletova. Sumrak se navlači kao koprena na oči, da Todorovićima zamrači mračne misli i da ih bar za časak otrgne od sumorne svakodnevice.
"Sudbina je to", kao da se prenu iz sna baka Marija i pomeri se s mesta na starom kauču.


Vidoje othuknu i stavi glavu među dlanove. Gavrilo ustade iz majčinog krila i ode prema prozoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online