Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 17.11.2013.
12:55
Beta A

Vukovar: Hrvati traže manja prava za Srbe

U organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji se protivi ćirilici u Vukovaru, u Hrvatskoj je počelo prikupljanje potpisa za referendum na kojem bi građani odučivali o smanjivanju prava nacionalnih manjina.

Protest Hrvata u Vukovaru zbog ćirilice i dvojzičnih tabli
 

Predstavnici Štaba najavili su prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojim bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo u slučaju da čini najmanje polovinu stanovništva jedinice lokalne samouprave.

Pročitajte sve o slučaju dvojezičnih tabli u Vukovaru OVDE

Prema postojećim pravilima, dvojezičnost je moguća ako neka nacionalna manjina čini više od 33 odsto populacije, što je slučaj i u Vukovaru.

Prikupljanje potpisa trajaće do 1. decembra, a za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti oko 470.000 potpisa građana, prenose mediji.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da bi svaka inicijativa koja bi vodila smanjivanju prava manjina bila korak unazad i ne bi bila dobra za hrvatsku budućnost.

Josipović je naveo da Hrvatska ima brojne nacionalne manjine i da je "upravo njen pozitivan odnos prema manjinama jedan od važnih elemenata društvene stabilnosti".

Koalicija udruženja izbeglica osudila je inicijativu Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara da se na referendumu u Hrvatskoj smanje prava nacionalnih manjina.

Koalicija udruženja izbeglica, čiji je predsednik Miodrag Linta i poslanik Skupštine Srbije sa liste Srpske napredne stranke, ocenila je tu inicijativu kao anticivilizacijsku.

"Navedena inicijativa ima za cilj da kod Srba (u Hrvatskoj) stvori osećaj neizvesnosti i straha i da im nametne optužbu da su kao narod kolektivno krivi za ratna dešavanja", smatraju u srpskom udruženju izbeglica.

Koalicija udruženja izbeglica zatražila je od Evropske unije, Savet Evrope i OEBS-a da osude inicijative za smanjenje prava Srba u Hrvatskoj. To udruženje od Hrvatske traži da u potpunosti primeni zakon i obezbedi Srbima njihova prava.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.11.2013. 13:02
sad će gljiva da ubedi srbe da je i to za njihovo "dobro"... ?
Nedelja 17.11.2013. 13:45
Interesantno da li ce normalni ljudi u Hrvatskoj podrzati ustaski stozer.
Nedelja 17.11.2013. 14:46
Neka galame dok mogu. Za novu godinu stiže iz EU "Finanz Gestapo" koji će im prepoloviti penzije. Referendum o braku košta 200 mil kuna, koje Hrvatska nema. Novi referendum znači dalju financijsku propast države i njenih parazita - službenika, udruga, branitenja, NVO ...Srbi rade u inostranstvu ili za privatne firme, tako da ih propast države neće pogoditi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online